Ha kimozdulnál a tv elől: a legjobb focimúzeumok Európában Ha kimozdulnál a tv elől: a legjobb focimúzeumok Európában
Benfica Múzeum, Lisszabon, Portugália
Fotó: Benfica Múzeum, Lisszabon, Portugália / Shutterstock

2024-06-21

Ha kimozdulnál a tv elől: a legjobb focimúzeumok Európában

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság alatt a szurkolók elsősorban a stadionokat töltik fel, de a kontinensen nemcsak az arénákban kerülhetünk közelebb kedvenceikhez, hanem a sportnak dedikált múzeumokban is. Mutatunk pár szuper múzeumot azoknak, akik szívesen vetnék bele magukat a mezek, a különböző kellékek és a történelem kavalkádjába.

A Time Out mutatta be Live Football Tickets legutóbbi listáját, melyben a legjobb európai focimúzeumokat gyűjtötték ki. A helyezések megállapításához a TripAdvisoron található vendégértékeléseket, valamint a belépőjegyek árait vették figyelembe.

Ezek alapján a legjobb múzeumot Görögországban, pontosabban Kréta szigetén kell keresnünk. A Görög Nemzeti Futball Múzeumot még a 2004-es Eb-t követően hozta létre az egyik szurkolói tábor, mára pedig több mint kétezer kiállított darabbal és 400 focimezzel büszkélkedhet, melyek között bőven akadnak aláírt példányok is. Ráadásul a Greeka szerint a belépés  ingyenes, bár az üzemeltetők szívesen fogadnak adományokat.

Az ezüstérmen két múzeum, a belgrádi Red Star Múzeum, valamint a skóciai Scottish Football Múzeum osztozik. Előbbit még 1985-ben nyitották meg, és 400 négyzetméteres területén a kupáktól kezdve a trófeákon át a zászlókig, mindent megtalálhat az, aki odalátogat. A múzeumban több mint 1400 tárgy pihen, melyek közül 680 látható a kiállítás keretében.

A glasgowi múzeum Európa egyik legelső focis múzeumának számít, és több ezer kiállított tárggyal büszkélkedhet. A skót csapat legnagyobb sikereit vetítőkön nézhetjük végig, de leülhetünk a régi Third Hampdben egykori öltözőjében is.

Harmadik helyen a Christiano Ronaldónak dedikált portugál CR7 Múzeum áll. A 2013-ban megnyílt múzeumban mindent megtalálhatunk, ami a Madeirán született sztrárfocistához kapcsolódik: a trófeák és kupák mellett Ronaldo négy aranycipőjét és öt aranylabdáját is megtekinthetjük – persze mindemellett végigkísérhetjük a játékos karrierjét és életét is, de a kiterjesztett valóságnak (AR) köszönhetően „beszélhetünk” is vele.

A toplista így néz ki:
  1. Görög Nemzeti Futball Múzeum – Hanía, Kréta, Görögország
  2. Red Star Múzeum – Belgrád, Szerbia // Scottish Football Múzeum, Glasgow, Egyesült Királyság
  3. CR7 Múzeum – Funchal, Madeira, Portugália
  4. Football Museum Bukarest – Bukarest, Románia
  5. Museo Del Calcio – Coverciano, Olaszország
  6. Deutsches Fußballmuseum – Dortmund, Németország
  7. Benfica Múzeum – Lisszabon, Portugália
  8. FC Porto Múzeum – Porto, Portugália
  9. Nemzeti Futball Múzeum – Manchester, Egyesült Királyság

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!