Már könnyebben megtalálhatod a mobilod, ha elkeverted a nyaralás alatt Már könnyebben megtalálhatod a mobilod, ha elkeverted a nyaralás alatt
Fotó: Sebastian Bednarek, Unsplash.

2024-06-10

Már könnyebben megtalálhatod a mobilod, ha elkeverted a nyaralás alatt

A Google az Egyesült Államokban még április elején indította el a „Find My Device” frissített szolgáltatását, és úgy tűnik, hogy Magyarországra is hamarosan megérkezik. Ennek segítségével több esélyünk lesz az elveszett telefonok bemérésére, de a frissítés a tartozékokra is kitér.

A Google új „Find my Device” nyomkövető hálózata áprilisban debütált az Egyesült Államokban, a Haszon szerint pedig a magyar felhasználók a napokban már használhatják is a szolgáltatást. A rendszer segítségével nemcsak az Androidos mobileszközöket, de olyan tartozékok, mint a fülhallgatók, a fejhallgatók, a pénztárcák, a kulcsok és a kerékpárok megtalálása is könnyebb lehet – persze amennyiben ezek el vannak látva rögzíthető követőeszközökkel.

A ChatGPT-nek még van mit tanulnia: Nem létező helyszínekre küldi a ChatGPT az utazókat
A frissített szolgáltatásnak köszönhetően ezentúl offline állapotban is bemérhetjük az eszközeinket, a Pixel 8 és Pixel Pro modelleknél pedig lemerült akkumulátor, illetve kikapcsolt készülék esetében is kinyomozhatjuk a helyszínt.

Ennek használata ugyanakkor választható, így aki nem szeretne élni a lehetőséggel, az kikapcsolhatja. Az új szolgáltatás Bluetooth jelek segítségével azonosítja be az adott eszköz tartózkodási helyét.

A Készülékkereső jelenleg csak akkor tudja meghatározni az eszközök lokációját, ha azok csatlakoznak az internethez, mostantól viszont a több mint egymilliárd eszközből álló hálózatot használja a feltérképezéshez. Tehát az Android-felhasználók gyakorlatilag egymásnak segítenek a helymeghatározással olyan módon, hogy egy Bluetooth-rendszeren keresztül érzékelik az adott készüléket.

Persze a helyadatokat titkosítja a rendszer, így ezeket csak azok láthatják, akikkel megosztjuk eszközeinket a Készülékkeresőben.

A Google hangsúlyozta, hogy ők nem látják és nem is használják fel más célokra ezeket a helyadatokat. Ezen felül – tanulva az Apple incidenseiből – az adatokat végpontok között titkosítják, a privát helyszínek, így például az otthonok helyadatait egy külön rendszer védi – tehát azt is beállíthatjuk, hogy milyen helyeken ne működjön a szolgáltatás.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!