2025-02-09
Föld alatti útvesztők és végtelen levendulamezők: Brihuega, Spanyolország rejtett ékköve
Az ország legkisebb településeitől kezdve a történelmi nagyvárosokig, Spanyolország tele van érdekesebbnél érdekesebb úti célokkal. Ebbe a kategóriába bőven belefér Brihuega apró faluja, ami méretét meghazudtoló módon Spanyolország legnagyobb föld alatti labirintusával büszkélkedhet.
Spanyolország közepén, Madridtól csupán 1 órányi autóútra találunk rá Brihuega alig 2500 fős településére. Bár a falu már a rómaiak idején is lakott volt, a ma is látható erődítmények és a vízvezetékek építésébe csak a mórok kezdtek bele a 8. század környékén. Stratégiai elhelyezkedése miatt a középkorban IV. Alfonz kasztíliai király katonai és kereskedelmi szempontból is megerősítette, elhelyezkedésének fontossága ugyanakkor a spanyol örökösödési háború idején mutatkozott csak meg igazán.


Hasonlóképpen, a spanyol polgárháború idején az 1937-es guadalajarai csatát is itt vívták meg az olasz Mussolini szélsőjobboldali seregeivel – ez végül spanyolok győzelmével zárult. A modern korban azonban a katonai szerepet egyre inkább átvette a mezőgazdaság, aminek egyik leglátványosabb példái a falut körülölelő levendulamezők. Ezek végül Brihuega egyik fő vonzerőjévé váltak – nem véletlen, hogy egészen mostanáig minden évben megrendezik a Levendula Fesztivált, amire idén július 11-e és 19-e között kerül sor. Itt DJ-k, koncertek, hangulatos teraszok és persze számos gasztrosátor várja majd a látogatókat.

A 8 kilométer hosszú barlangrendszer története a 10-11. századra vezethető vissza. A történészek szerint ezek egyfajta menekülőútvonalként szolgáltak a megszállások idején, állandó, nagyjából 12 Celsius-fokos hőmérsékletük viszont az élelmiszerek tárolására is ideális volt. A föld alatti labirintusnak jelenleg csak egy kisebb, 5-700 méteres szakasza látogatható.
Szintén nem elhanyagolható a helyi királyi posztógyár (Real Fábrica de Paños), amit még 1750-ben hozott létre VI. Ferdinánd azért, hogy az örökösödési háború után fellendítse Brihuega gazdaságát – bár az épületnek csak kertjét lehet meglátogatni.
Bár egy apró településről van szó, a spanyol, így a kasztíliai konyha jellegzetességeibe itt is belekóstolhatunk. A levendulát például a gasztronómia területén is hasznosítják: az édesszájúak számára jó választás a Bizcocho de Lavanda sütemény, de természetesen frissítő levendulás limonádékból sincs hiány. A főételek területén a Cabrito Asadót (sült kecskehús), a Trucha a la Alcarrenát (pisztráng) és a Patatas Revolconast (fűszeres burgonya) érdemes megkóstolni, italokból pedig a Pacharán (édes szilvalikőr) tűnik ki.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!