Lenyűgöző látványt nyújt a sziklák alá épült spanyol település Lenyűgöző látványt nyújt a sziklák alá épült spanyol település
Setenil de las Bodegas, Spanyolország
Fotó: Shutterstock

2024-07-09

Lenyűgöző látványt nyújt a sziklák alá épült spanyol település

Az Andalúziában fekvő Setenil de las Bodegas nem feltétlenül lesz a klausztrofóbiások kedvenc helye, ugyanis a város úgy néz ki, mintha be akarná temetni egy hatalmas szikla. Nevét a szőlőültetvényeiről kapta, ám kialakítása sokkal vonzóbb szempont lehet az odalátogatók számára, hiszen a legtöbb ház tetejét ez a szikla adja.

A Spanyolország déli részén található város a híres andalúz építészeti stílus, a pueblas blancas (fehér falvak) szerint épült, amely a kicsi, fehérre festett házairól híres. Setenil de las Bodegas a 12. században jött létre, korábban erődvárosként funkcionált. Az egyedi kialakítást a mórok hozták létre, akik a sziklák alá vájva építették fel ezeket a mai napig fennálló házakat, mivel azt gondolták, a konstrukció tökéletes védelmet biztosít az ellenséges népekkel szemben. A közeli területek már 25 ezer éve lakottak voltak, emiatt könnyen elképzelhető, hogy Setenil de las Bodegas történelme valójában sokkal korábbra nyúlik vissza. A modern város 1484-ben alakult ki a rekonkviszta idején, amikor a keresztények kiűzték a mór megszállókat.

Image
Setenil de las Bodegas, Spanyolország
Fotó: Shutterstock

Setenil de las Bodegas a 15. században kapta a nevét, amikor a helyiek szőlőket telepítettek a már meglévő oliva és mandula ültetvények mellé. Sajnos ma már ezekből az ültetvényekből csak kettőn terem szőlő, mivel az évszázadok során a legtöbb tőke kipusztult. Annak ellenére, hogy borkóstolásra van lehetőség a városban, érdemes a közeli térségben, például Ronda városában felkeresnünk néhány pincészetet, ahol megízlelhetjük  a régió különleges borait.

Image
Setenil de las Bodegas, Spanyolország
Fotó: Shutterstock

A kisváros jelenleg 3000 lakost számlál, ám rengetegen szállnak meg itt az év minden szakában, hogy szemügyre vegyék a sziklás kialakítást, az építészetet és a különböző történelmi látványosságokat is. Ilyen például a 12. században épült mór kastély, a Nazari maradványa, mely a legenda szerint fénykorában 40 toronnyal rendelkezett, valamint az Encarnación, a gótikus stílusban épült templom. A két látványosság mellett számos múzeum található a környéken, melyekben megtekinthetjük a több évszázada fennmaradt tárgyakat és érdekességeket is.

(Mirror)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!