Videó: így szeli át egy vonat a Föld egyik legkülönlegesebb tavát Videó: így szeli át egy vonat a Föld egyik legkülönlegesebb tavát
Fotó: diy13, Getty Images

2024-07-08

Videó: így szeli át egy vonat a Föld egyik legkülönlegesebb tavát

Oroszország déli részén, a kazah határhoz közel található egy rózsaszín vizű tó, a Burlinskoye Ozero. Közvetlenül a sós tó fölött fut végig egy vasúti pálya: az itt közlekedő vonatok főleg sószállításra alkalmasak, egy drónnak köszönhetően pedig csodás felvételek készültek róluk.

Oroszország déli részén, Novoszibirszktől délre helyezkedik el a rendkívül magas sótartalommal bíró Burlinskoye Ozero rózsaszín vizű tava. Habár a szibériai tóhoz elég nehézkés eljutni, az egyedülálló látvány miatt mégis van pár turista, aki úgy döntött, hogy felkeresi. Közülük az egyik egy fotós, Vadim Makhorov volt, aki drónja segítségével egy pazar videót is készített arról a vonatról, ami szinte a vízen közlekedik.

A rózsaszín árnyalatot bizonyos sótűrő algák (Dunaliella salina) és baktériumok (Halobacterium salinarum) társulása okozza. A Dunaliella salina például – megfelelő fény és hőmérséklet esetén – felszívja a pirosas színű béta-karotin, ami így megvédi őket az erős fénytől, ám a pigmentanyagok végül magát az algát is beszínezik, de a halobaktériumok is hasonlóan viselkednek. Éppen ezért, ha rózsaszín árnyalatban szeretnénk látni a szibériai tavat, akkor érdemes meleg és száraz időben meglátogatni.

A tó sótartalma így értelemszerűen igencsak magas: ahogy Makhorov is kifejti, egy liternyi vízéből mintegy 200 grammnyi sót lehet kinyerni. Ezt persze már régóta kihasználják a bányászok, akik 1768 óta nyernek ki a sót a tóból. Mára évente nagyjából 65 ezer tonnányi sót tudnak előállítani.

A bányászok szó szerint felkaparják a sót a tó fenekéről, majd a só és az iszap keverékét a vonatra pakolják, ami szinte a vízen úszva szeli át a tavat. Mindez egy nagyon furcsa látványt eredményez

– olvashatók Makhorov szavai a Daily Mail cikkében.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!