Ezek a turisták legidegesítőbb szokásai a helyiek szerint Ezek a turisták legidegesítőbb szokásai a helyiek szerint
Párizs, Franciaország
Fotó: Shutterstock

2024-07-10

Ezek a turisták legidegesítőbb szokásai a helyiek szerint

Európa-szerte egyre több helyi tüntet a turizmus ellen, így logikus, ha megfordul a fejünkben, mégis hogyan viselkedjünk annak érdekében, hogy elkerüljük az ott lakók szúrós tekinteteket szimplán azért, mert turisták vagyunk? Az Euronews összegyűjtött néhány hasznos tippet a a helyi lakosoktól, melyek segítségünkre lehetnek a kérdésben.

Ha fotózunk, ne pózoljunk sokáig a helyi látványosságokkal

Fudzsi lábánálvagy éppen Hallstatban turisták gyakran radikális eszközöket is bevetnek egy jó fotó reményében. Ne akarjunk komplett fotózást tartani a helyszínen, hiszen ezzel egyfelől gátolhatjuk a többi nézelődőt, másfelől viszont könnyedén kinézhetnek minket. Képzeljük el, hogy egy influenszer próbál minél több tartalmat készíteni magáról, így különféle pózokat és mozdulatokat próbál ki a tömegben, a nevezetességgel a háttérben. Idegesítő, nem? 

Egy Reddit-felhasználó szerint felháborító, amikor valaki nemcsak fotózkodik az adott helyszínen, de modellnek is érzi magát és nekiáll fotósorozatot készíteni magáról, és ha már ott van, le is videózza magát a közösségi oldalakra is. Szerinte bosszantó, hogy néha nem lehet lefotózni egy tájat vagy épületet anélkül, hogy ne legyen benne egy-egy ilyen személy. Az sem mindegy különben, hogy hol fotózkodunk, hiszen különböző vallási helyeken, például egy buddhista templomban vagy háborús emlékművek mellett kifejezetten ízléstelen pózolni. Egy másik felhasználó szerint legyünk tekintettel az adott ország kultúrájára és viseljünk annak megfelelő öltözetet.

Ne feltételezzük automatikusan, hogy senki sem beszéli a nyelvünket

Természetesen csábítóan hangzik a gondolat, hogy néha meg lehet úgy beszélni dolgokat a nyaralás alatt, hogy tudjuk, senki sem érti, miről is beszélünk. Legyünk mindig körültekintőek, hisz könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha egy környezetünkben lévő idegent vagy az adott helyzetet akarjuk megvitatni útitársunkkal, hiszen bármikor arra járhat valaki, aki valójában tökéletesen érti, hogy miről beszélünk. A Redditen a témával kapcsolatban egy felhasználó kifejtette, hogy egy nyaralása során Rómában pont emiatt került összetűzésbe egy másik turistával.

Szóvá tettem egy hölgynek, hogy elég ideig fotózta a Trevi-kutat, legyen szíves átadni a helyét másnak is, hogy a többi turistának is legyen ideje megnézni közelről a nevezetességet. Erre válaszul elkezdett káromkodni spanyolul, a baj csak az volt, hogy mivel kolumbiai vagyok, értettem, amit mond. Vissza is szóltam neki ezen a nyelven.

Azaz, ha egy mód van rá, inkább kerüljük el a hasonló helyzeteket, igyekezzünk mellőzni mások kibeszélését nyilvánosan egy idegen országban, hiszen nem tudhatjuk, ki az, aki ért minket.

Image
Fotó: Young Shih, Unsplash.
Ne zavarjuk a járdán közlekedőket

A nagyvárosokban különösen idegesítő jelenségként írják le a helyiek, amikor a turisták nagyon lassan sétálnak, ráadásul elfoglalják az egész járdát úgy, hogy lehetetlen kikerülni őket. Ugyanez vonatkozik a redditezők szerint azokra a helyzetekre is, amikor turistaként megállunk a járda közepén, nem foglalkozva a többi gyalogossal és előkapjunk a térképet, hogy irányba helyezzük magunkat, vagy hogy pár fotót készítsünk. Emellett fontos megemlíteni, hogy érdemes tekintettel lenünk az adott város szabályaira is, Amszterdam és Berlin biciklikultúrája miatt például a biciklisávon sétálni, vagy ott álldogálni nemcsak illetlenségnek, de idegesítőnek is minősül a helyiek számára.

Ne akarjunk mindenáron alkudozni

Annak ellenére, hogy gyakori és bevett szokás az alkudozás, fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy mikor és hol illik bevetni ezt a taktikát.

Visszataszítónak tartom, amikor a turisták próbálnak minél alacsonyabb árat kialudni szuvenírekért egy harmadik országbeli, láthatóan szegény árustól. Persze lehet alkudni, de igyekezzünk a tisztességes árkategórián belül maradni.

Többen is egyetértenek a felhasználóval, hiszen van, aki úgy fogalmazott, sosem próbálna kevesebb pénzt fizetni egy olyannak, aki egész hónapban keresi meg azt az összeget, amit ő egy nap alatt.

Image
Fotó: Dan Crile, Unsplash.
Ne menjünk felkészületlenül túrázni!

Görögországban nemrég amiatt történt haláleset, mert egy ott nyaraló túrázó nem mérte fel megfelelően az időjárási viszonyokat. Sajnos nem egyedi eset, hogy nem vagyunk tisztában az adott térség szabályaival, időjárás viszonyaival így nem érzékeljük, ha mondjuk túl meleg van egy túrához. Egy amerikai redditező megkért minden európait, aki az országba érkezik, hogy ne kiránduljon a sivatagban alapos utánajárás és tájékozódás nélkül. Szerinte ez azért is elkeserítő, mert az amerikaiak alapvetően nagyon örülnek, amikor az európaiak érdeklődnek az ország kultúrája iránt, és mert minden fontos információt könnyen meg lehet találni az interneten a sivatagi túrákkal kapcsolatban. Mindezzel egyetért egy ausztrál internetező is.

Még több sivatag: 1 park, 2 sivatag: Joshua Tree

Kedves európaiak, légyszíves ne kóboroljatok a sivatagjainkban, és ne haljatok szomjan csak azért, mert nem készültetek fel alaposan, ahogy próbáljatok meg nem belesétálni egy krokodil szájába sem!

Sokan írják azt is, hogy a veszélyes állatfajoknak meg kell adni a kellő tiszteletet és távolságot is. Sok kommentelő azon is megdöbbent, hogy néha milyen közel merészkednek a turisták egy-egy ragadozóhoz különböző természeti parkokban, és pusztán egy fotó kedvéért veszélyezteti a saját életüket. Egy hawaii lakos pedig könyörögve kéri a turistákat, hogy ne piszkálják a korallokat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!