6 mítosz a repülőterekről, amit jobb, ha elfelejtesz 6 mítosz a repülőterekről, amit jobb, ha elfelejtesz
Fotó: CHUTTERSNAP, Unsplash.

2024-07-09

6 mítosz a repülőterekről, amit jobb, ha elfelejtesz

Több legendát, mítoszt is hallani a repülőterek szabályaival kapcsolatban, amelyek plusz stresszt és idegeskedést okozhatnak a nyaralás során, mivel hajlamosak vagyunk ezekre alapozni az utazásunkat ahelyett, hogy tájékozódnánk a helyi szabályokról. Emiatt összegyűjtöttünk 6 tévhitet a repülőterekkel kapcsolatban, amit érdemes elolvasni, ha éppen utazás előtt állsz. 

1. Minden repülőtéren ugyanúgy zajlik a biztonsági átvilágítás

Kétségtelen, hogy minden repülőtéren van biztonsági átvilágítás, ellenben egyáltalán nem igaz az a tény, hogy a világon mindenhol ugyanúgy működik a procedúra. Sőt még országon belül is változhatnak a szabályok a különböző repülőtereken. Itthon például egy átlátszó flakonban maximum 100 milliliternyi folyadékot vihetünk fel a kézipoggyászunkban, ellenben lehet, hogy máshol eltérő mennyiség a megengedett, vagy a szabály már nincs is életben. Ha olyan helyre utazunk, ahol még nem jártunk, érdemes utánanézni az ottani szabályoknak az interneten, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket.

2. A duty free üzletek mindig olcsóbbak

A repülőtereken található vámmentes boltokat általában a vélt olcsóságuk miatt szeretik az utazók, ennek ellenére mielőtt bármit is vásárolunk, érdemes az interneten tájékozódnunk az adott termék áráról, ugyanis sok esetben egyáltalán nem igaz az a tény, hogy ezekben az üzletekben mindent olcsóbban kapunk meg: a legenda csupán a jó marketingnek köszönhető. Néhány elektronikai és luxuscikk ára egyáltalán nem tér el annyival, hogy megérje mondjuk egy repülőtéren vásárolni. Jó ha ezt tudjuk, mielőtt minden pénzünket a duty free üzletben található parfümökre, elektromos kütyükre vagy sminktermékekre költenénk!

Image
Isztambul, Törökország
Fotó: Shutterstock
3. Az összes repülőtéren ingyenes a wifi

Sajnos ez sem igaz, annak ellenére, hogy a legtöbb helyen tényleg elérhető az ingyenes szolgáltatás, néhány repülőtéren külön fizetni kell, esetleg bizonyos mennyiségű reklámot meg kell tekinteni ahhoz, hogy gond nélkül böngészhessünk. Sose vegyük készpénznek, hogy egy repülőtéren lesz wifi is, mivel könnyen csalódhatunk. De a wifi minősége és gyorsasága is helyenként változó, így lehet, hogy az egyik repülőtéren minden gyorsan betöltődik a telefonunkon, míg egy másik helyen csak bosszantóan lassan. Ha fontos, hogy mindenképpen rendelkezzünk internettel az ott töltött időnk alatt, érdemes lehet utazás előtt tájékozódni az adott repülőtér oldalán az elérhető szolgáltatásról.

4. A repülők nem tudnak esős és havas időben repülni

Ugyancsak tévhitnek bizonyul az az állítás, miszerint egy repülő esőben vagy hóban nem tud közlekedni. A repülőket szerencsére úgy tervezték, hogy kibírja a különböző időjárási viszonyokat is. A repülőtereken a modern technológiának köszönhetően mindenféle eszköz rendelkezésre áll, hogy a kedvezőtlen időjárási feltételekhez igazítsák a gépeket. Ugyan extrém időjárás esetén a járatok késhetnek, sőt néha inkább fel sem szállnak, de eső vagy hó esetén általában nincs ilyenről szó. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, hogy egy törölt járatnak általában biztonsági okai vannak, nem pedig az, hogy a jármű működésre képtelen a rossz időben.

Image
Fotó: Shutterstock
5. Nem lehet módosítani a repülőjegyen, miután megvettük

Sokan élnek abban a tudatban, hogy ha megvettünk egy repülőjegyet, akkor az olyan, mint egy szentírás, tehát egy betűt sem módosíthatunk rajta. Ez nem igaz, rengeteg légitársaság engedélyezi, hogy akár átírjuk, akár valamilyen formában változtassunk a jegyen: van, ahol ezért fizetnünk kell, és van, ahol ingyen módosíthatunk néhány dolgot. Mindenképp olvassuk el az ezzel kapcsolatos szabályzatot a hivatalos weboldalon, mielőtt jegyet vásárolunk, így elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

6. Nem minden repülőtér ugyanolyan

A legtöbben azt gondolhatjuk, hogy minden repülőtér ugyanolyan szabályok alapján működik. Ez egyáltalán nem igaz, persze jó lenne, hiszen jelentősen megkönnyítené az életünket nekünk, utasoknak. Valójában ahány repülőtér, annyi szabály, így természetesen nem kell fejből tudnunk, hogy melyik városban, milyen szabályok érvényesek. De azért nem árt, ha mindig tájékozódunk és tisztában vagyunk a fontosabb tényekkel, nem pedig a hallomásból szerzett információkra hagyatkozunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!