A tökéletes pörkölt titka? Felejtsük el a vizet! A tökéletes pörkölt titka? Felejtsük el a vizet!
Fotó: Shutterstock

2023-11-05

  • Drive
  • Gasztro
  • A tökéletes pörkölt titka? Felejtsük el a vizet!

A tökéletes pörkölt titka? Felejtsük el a vizet!

Ahogy a mondás is tartja: ahány ház, annyi a szokás. Vannak azonban olyan bevált trükkök – ha nagymamától érkezik, akkor szabályok –, amiket néha mindenkinek érdemes kipróbálnia. Cikkünkben egy ilyen, a pörkölttel kapcsolatos praktikát árulunk el, mely egy belga séftől származik.

A férfi éveket élt és dolgozott Budapesten. Szerette ugyan a magyar ízeket, érthető módon azonban hiányoztak neki a hazai ízek. Innen már talán sejtjük is, hogy merrefelé tart a történet:

belga emberként imádta a söröket, ezért adta is magát a dolog, hogy a pörkölt főzővizét az árpából készült nedűre cserélje.

A receptúra átalakítása itt nem állt meg: a magyaros fűszereket zöldfűszerekre és dijoni mustárra cserélte – írja a Vince.

Az étel végül olyan jól sikerült, hogy egy idő után kollégái követelték tőle, céges bulikon is főzzön belga pörköltöt.

Ez is érdekelhet! Az éhínség alatt született étel, ami ma már számos fogás alapját képezi

Íme a recept 10 főre, mely bográcsban rottyan a legízletesebbre!
  • 4-5 fej hagyma;
  • 20 dkg füstölt, vagy kenyérszalonna – a lényeg, hogy a zsírját ki lehessen olvasztani;
  • 2,5-3 kg hús (sertéscomb-sertéslapocka vegyesen, de lehet marhacomb);
  • só, őrölt bors, zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring);
  • 3 szelet kenyér (szendvics, vagy toastkenyér a legjobb, ha másmilyen, akkor érdemes levágni a héját);
  • dijoni mustár;
  • 2-3 üveg barna sör.

Figyelmedbe ajánljuk! 6 tradicionális alpesi fogás, amit kötelező megkóstolni a síelés alatt

Fotó: Shutterstock

A tűzön addig pirítjuk a szalonnát, amíg abból ki nem olvad az összes zsír. Ha szükséges, adunk hozzá egy kevés olajat, majd rátesszük a felkockázott hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezt követi a kockára vágott hús, valamint a fűszerek. Amikor a hús teljesen elfőtte a saját levét, hozzáadjuk a söröket is – egyszerre csak egyet. Ha majdnem elfőtte, akkor mehet a következő. Az utolsó üveg sört követően kenjünk meg három szelet kenyeret a mustárral, majd adjuk hozzá az ételhez. Addig főzzük, amíg teljesen szét nem málik a kenyér.

És hogy mivel tálaljuk? A legjobban knédlivel fog csúszni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!