2024-12-07
Készítsd el otthon, egyszerűen az internet új őrületét, a dubaji csokit!
A különleges, színes csokoládé az elmúlt hónapokban futótűzként terjedt el a közösségi médiában, azóta egyre több cukrász kezdte el leutánozni a receptet. A trend nemrég hazánkba is elért, így már itthon is lehet kapni egy-egy változatát. Szerencsére pillanatok alatt elkészül, így akár a saját magunk is utánajárhatunk, hogy megéri-e a felhajtást.
A népszerű dubaji csokoládé egy speciális arab édesség, ami a hagyományos knafeh-t ötvözi a tábla csokoládéval. A roppanós kadayif (cérnametélt-szerű tészta), tahini paszta, valamint a pisztácia keverékéből áll össze, amit tejcsokoládéval vonnak be. A neve „Can’t Get Knafeh of It” és egy dubaji székhelyű, a Fix Dessert Chocolatier nevű márka gyártja. A CNN szerint akkor vált felkapottá a márka, amikor egy Maria Vehera nevű influenszer megkóstolta a pisztáciás táblát. A lap szerint a videó azóta már 56 millió megtekintésnél jár.
Ha azonban nem szeretnénk ennyit költeni, de beszállnánk a trendbe, mutatjuk az Ash Baber gasztronómiai szakportál receptjét, aminek segítségével otthon is elkészíthetjük az egyedi desszertet. Mivel arab ételről van szó, a legtöbb alapanyagot főként kulináris boltokban lehet megvásárolni. Szükség lesz még egy szilikon tábla csoki formára, ami bármelyik cukrászkellékes üzletben beszerezhető.
- 400 g csokoládé (ízlés szerint lehet ét-, tej- vagy fehércsokoládé);
- 30 g sótlan vaj;
- 150 g kadayif tészta;
- 250 g pisztáciakrém.
- Első lépésként olvasszuk meg a csokoládét gőz segítségével. Öntsünk vizet egy lábasba, a tetejére pedig helyezzünk egy tálat, majd dobjuk bele a kockákra tört csokoládé háromnegyedét. Ha már megolvadt, adjuk hozzá a maradékot is.
- Az olvasztott csokiból kanalazzunk ki egy keveset és oszlassuk el a szilikon formán. Ha ez megvan, fordítsuk fejjel lefelé a formát, hogy lecsepeghessen a felesleg. Ezután tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon.
- Daraboljuk fel a kadayif tésztát. Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat, majd tegyük bele a tésztát és süssük addig, míg aranybarna színűre pirul. Ha megvagyunk, tegyük félre, amíg a pisztáciával foglalkozunk.
- Dobjuk be a mikróba a pisztáciát, hogy megmelegedjen, majd keverjük hozzá a vajas-tésztához, majd ezután öntsünk bele a szilikon formába, hiszen ez lesz a töltelék. Nincs más dolgunk, mint újra megkenni a maradék olvasztott csokival, majd tegyük vissza a hűtőbe nagyjából 30 percre, hogy megszilárduljon.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!