2025-02-23
Sokaknál rosszullétet okoz, de a fél világ megőrül ezért a gyümölcsért
Hazánkban is egyre népszerűbbnek számít az édeskés gyümölcs, amit jótékony hatása miatt rengetegen fogyasztanak. Csak egy baj van vele: rendkívül büdös.
A világ legbűzösebb gyümölcseként tartják számon azt a duriánt, amely eredetileg Indonézia szigetvilágában fordult elő. A durián fa a természetben akár 45 méter magasra is megnőhet, a termesztett változatok azonban csak 10-15 méteresek. Termésének átmérője 15-25 centiméter közötti, súlya 1-6 kg között van. Színe a zöldtől a sárgásbarnáig változik, és számos különböző méretű s alakú tüske borítja. Ma már Indiában, a Maláj-félszigeten, Srí Lankán és Thaiföldön is termesztik – mutatja be a gyümölcsöt a Vince az Agroinform alapján.

Egyes országokban a friss gyümölcsöt kitiltották a nyilvános helyekről – ilyenek például a szállodák, repülőterek és hajók is. Szingapúrban pedig a közlekedési eszközökön figyelmeztető táblák is tiltják a dúrián járműre való felvitelét. Néhány városban hamarabb engedélyezett dohányozni, mint a gyümölcsöt enni, több helyen is tilos a közterületen való fogyasztása. Intenzív szaga ellenére azonban a gyümölcs iránti kereslet folyamatosan nő: 2023-ban egy év alatt 400 százalékkal emelkedett. Kínában különösen népszerű: 2022-2023-ban az ország összesen 6 milliárd dollár értékben importálta. Ennek azonban más oka is van: Kínában ugyanis már nemcsak ételként, hanem a gazdagságot szimbolizáló ajándékként is tekintenek rá. Kilogrammjának ára általában 20-40 dollár (8-10 ezer forint).

A gyümölcsben található aszkorbinsav, béta-karotin, kalcium, zsírok, foszfor, vas, kálium, keményítő, cukor, víz, nátrium, protein, B1, B2, és B3 vitamin és jelentős mennyiségű Omega3 zsírsav. Fehérjetartalma is kiemelkedő, emellett antioxidáns hatást kifejtő flavonoidokat is tartalmaz. A gyökere, a kérge, a termése és a levelei is hasznosak bizonyos betegségek gyógyításában. Lassítja az öregedést, segít a fertőzések felszívódásában, használják lázcsillapítóként, erősíti az erek falát, javítja a hangulatot, jót tesz a bőrnek.
A durián felhasználása igen változatos. Készülhet belőle mártás, fűszer, sütemény, befőtt, de akár még jégkrém is. Érdekesség, hogy akkor a legfinomabb, amikor éppen felvágják. Ha a kezünkbe kerül egy dúrián, mindenképp kanállal együk, hogy a szagát ne szívja magába a bőrünk.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!