Sokaknál rosszullétet okoz, de a fél világ megőrül ezért a gyümölcsért Sokaknál rosszullétet okoz, de a fél világ megőrül ezért a gyümölcsért
Fotó: Isabel Casallas/Unsplash

2025-02-23

Sokaknál rosszullétet okoz, de a fél világ megőrül ezért a gyümölcsért

Hazánkban is egyre népszerűbbnek számít az édeskés gyümölcs, amit jótékony hatása miatt rengetegen fogyasztanak. Csak egy baj van vele: rendkívül büdös. 

A világ legbűzösebb gyümölcseként tartják számon azt a duriánt, amely eredetileg Indonézia szigetvilágában fordult elő. A durián fa a természetben akár 45 méter magasra is megnőhet, a termesztett változatok azonban csak 10-15 méteresek. Termésének átmérője 15-25 centiméter közötti, súlya 1-6 kg között van. Színe a zöldtől a sárgásbarnáig változik, és számos különböző méretű s alakú tüske borítja. Ma már Indiában, a Maláj-félszigeten, Srí Lankán és Thaiföldön is termesztik – mutatja be a gyümölcsöt a Vince az Agroinform alapján. 

Image
Fotó: Mufid Majnun/Unsplash
A gyümölcs terebélyes, örökzöld fákon terem, és miután teljesen megérett, rothadó kénes bűzt áraszt. Kellemetlen szaga ellenére sokak szerint igencsak ízletes, többen a vanília aromájához hasonlítják.

Egyes országokban a friss gyümölcsöt kitiltották a nyilvános helyekről – ilyenek például a szállodák, repülőterek és hajók is. Szingapúrban pedig a közlekedési eszközökön figyelmeztető táblák is tiltják a dúrián járműre való felvitelét. Néhány városban hamarabb engedélyezett dohányozni, mint a gyümölcsöt enni, több helyen is tilos a közterületen való fogyasztása. Intenzív szaga ellenére azonban a gyümölcs iránti kereslet folyamatosan nő: 2023-ban egy év alatt 400 százalékkal emelkedett. Kínában különösen népszerű: 2022-2023-ban az ország összesen 6 milliárd dollár értékben importálta. Ennek azonban más oka is van: Kínában ugyanis már nemcsak ételként, hanem a gazdagságot szimbolizáló ajándékként is tekintenek rá. Kilogrammjának ára általában 20-40 dollár (8-10 ezer forint).

Image
Fotó: Jim Teo/Unsplash
Jótékony hatásai

A gyümölcsben található aszkorbinsav, béta-karotin, kalcium, zsírok, foszfor, vas, kálium, keményítő, cukor, víz, nátrium, protein, B1, B2, és B3 vitamin és jelentős mennyiségű Omega3 zsírsav. Fehérjetartalma is kiemelkedő, emellett antioxidáns hatást kifejtő flavonoidokat is tartalmaz. A gyökere, a kérge, a termése és a levelei is hasznosak bizonyos betegségek gyógyításában. Lassítja az öregedést, segít a fertőzések felszívódásában, használják lázcsillapítóként, erősíti az erek falát, javítja a hangulatot, jót tesz a bőrnek. 

Egyesek afrodizákumként tekintenek rá. Fontos azonban megjegyezni, hogy magas vérnyomás, cukorbetegség esetén tilos fogyasztani, alkohollal kombinálva pedig mérgezést okozhat, hisze kénvegyületet is tartalmaz, ami gátolja az alkohol lebontását. Mindezekkel együtt Délkelet-Ázsiában az egyik legértékesebb és legkeresettebb gyümölcsnek számít. 
Hogyan fogyasszuk?

A durián felhasználása igen változatos. Készülhet belőle mártás, fűszer, sütemény, befőtt, de akár még jégkrém is. Érdekesség, hogy akkor a legfinomabb, amikor éppen felvágják. Ha a kezünkbe kerül egy dúrián, mindenképp kanállal együk, hogy a szagát ne szívja magába a bőrünk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!