A francia konyha leghúsosabb fogása: így készül a cassoulet
Fotó: Shutterstock

2024-08-08

A francia konyha leghúsosabb fogása: így készül a cassoulet

Bab, vörösbor, kolbász és még több hús –  a cassoulet nem egy könnyed francia fogás, de nem is ezért rajonganak érte a helyiek. 

A középkori cassoulet talán megosztó étel, de az biztos, hogy egész Franciaországban jól ismerik. A fogáshoz általában többféle húst, kolbászt vagy szalonnát, de olykor konfitált kacsát, sertéshasat és bárányt is használnak, ezt egészíti ki a fehérbab és a vörösbor. 

A laktató étel állítólag a dél-franciaországi Castelnaudaryből származik, és szintén népszerű csemege a szomszédos Toulouse és Carcassonne városokban is. A helyiek annyira szeretik, hogy 1999 óta minden évben cassouletfőző versenyeket és fesztiválokat rendeznek. 

Image
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
  • 1db füstölt kolbász;
  • 1csík füstölt szalonna; 
  • 1ek olaj;
  • 3 gerezd fokhagyma; 
  • 2 db vöröshagyma; 
  • 80 dkg szemesbab; 
  • 40 dkg paradicsomkonzerv; 
  • 1ek mustár; 
  • 3ek sűrített paradicsom; 
  • só;
  • bors.
Elkészítése:
  1. A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felkockázzuk és az olajon megpirítjuk őket.
  2. Ezt követően hagymát felaprítjuk, majd a serpenyőből kiszedjük a szalonnát és kolbászt.
  3. A kolbász és szalonna zsiradékában megpároljuk a hagymát az összezúzott fokhagymával együtt. 
  4. Ha megpárolódott, hozzáadjuk a paradicsomot, a mustárt, a sűrített paradicsomot és egy kis vizet.
  5. Ezt alaposan összeforraljuk, majd beletesszük a már előre megfőtt vagy megmosott szemesbabot.
  6. Hozzáadunk még egy kis kolbászt és szalonnát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül pedig összemelegítjük. 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!