2024-08-08
A francia konyha leghúsosabb fogása: így készül a cassoulet
Bab, vörösbor, kolbász és még több hús – a cassoulet nem egy könnyed francia fogás, de nem is ezért rajonganak érte a helyiek.
A középkori cassoulet talán megosztó étel, de az biztos, hogy egész Franciaországban jól ismerik. A fogáshoz általában többféle húst, kolbászt vagy szalonnát, de olykor konfitált kacsát, sertéshasat és bárányt is használnak, ezt egészíti ki a fehérbab és a vörösbor.
A laktató étel állítólag a dél-franciaországi Castelnaudaryből származik, és szintén népszerű csemege a szomszédos Toulouse és Carcassonne városokban is. A helyiek annyira szeretik, hogy 1999 óta minden évben cassouletfőző versenyeket és fesztiválokat rendeznek.

- 1db füstölt kolbász;
- 1csík füstölt szalonna;
- 1ek olaj;
- 3 gerezd fokhagyma;
- 2 db vöröshagyma;
- 80 dkg szemesbab;
- 40 dkg paradicsomkonzerv;
- 1ek mustár;
- 3ek sűrített paradicsom;
- só;
- bors.
- A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felkockázzuk és az olajon megpirítjuk őket.
- Ezt követően hagymát felaprítjuk, majd a serpenyőből kiszedjük a szalonnát és kolbászt.
- A kolbász és szalonna zsiradékában megpároljuk a hagymát az összezúzott fokhagymával együtt.
- Ha megpárolódott, hozzáadjuk a paradicsomot, a mustárt, a sűrített paradicsomot és egy kis vizet.
- Ezt alaposan összeforraljuk, majd beletesszük a már előre megfőtt vagy megmosott szemesbabot.
- Hozzáadunk még egy kis kolbászt és szalonnát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül pedig összemelegítjük.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


