2024-10-27
Egészség a köbön: dobd össze Indonézia egyik legkedveltebb fogását, a nasi campurt!
A távolságból adódóan Magyarországon nehéz dolgunk van akkor, ha ki szeretnénk próbálni az indonéz konyhát. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk magunknak trópusi hangulatot varázsolni: a rizses-zöldséges nasi campur a szigetország egyik legnépszerűbb étele, szerencsére ráadásul nem is kellenek hozzá elérhetetlen alapanyagok.
- 25g pörkölt földimogyoró
- 20g kókuszpehely
- 40g kókuszkrém
- 130g basmati rizs
- 280g tofu
- 150g fodros kel
- 15 friss gyömbér
- 30ml szójaszósz
- 1 paradicsom
- 1 mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 lime
- 1 ek csilipehely
- 1 ek őrölt kurkuma
- olaj a sütéshez
- Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra. Egy lábasba rakjuk bele a rizst és a kókuszkrém felét, majd öntsünk hozzá 250 milliliternyi hideg vizet. Forraljuk fel az egészet, majd a forráspont elérését követően vegyük alacsony lángra a tűzhelyet, és nagyjából 10 percig főzzük.
- Forraljunk fel 25 milliliternyi vizet, öntsük hozzá a maradék kókuszkrémet, és főzzük addig, amíg sűrű nem lesz. Ezt követően adjuk hozzá a kurkumát és a szójaszószt felét is – keverjük át alaposan az egészet. Tegyük hozzá a (száraz) tofudarabokat.
- Hámozzuk meg és aprítsuk fel a gyömbért és a fokhagymát, mossuk meg a fodros kelt, majd 2 nagyobb levelet félrerakva csavarjuk fel, és vágjuk vékony szeletekre.
- Vágjunk ki két, nagyjából A3-as lapnak megfelelő méretű alufóliát és tegyük őket egymásra egy lapos sütőlapra. Ez után tegyük középre a felszeletelt fodros kelt, a fokhagymát, a gyömbért és öntsük rá a maradék szójaszószt, valamint 2 evőkanálnyi vizet is. Rakjuk be az egészet a sütőbe 10-15 percre, amíg a fodros kel puha lesz.
- Mindeközben hámozzuk meg és aprítsuk fel a mogyoróhagymát, vágjuk fel a paradicsomot és aprítsuk fel a kókuszpelyheket is. Dobjuk mindezt egy tálba, adjuk hozzá a csilipelyheket és a lime felének a levét, majd sózzuk meg a keveréket.
- Egy nagyobb és mélyebb serpenyőbe öntsünk egy kis olajat, amikor ez kellően felforrósodott, öntsük bele a marinált tofut, és főzzük nagyjából 5 percig. Amíg készül a tofu, törjük össze a pörkölt földimogyorót.
- A maradék két levél fodros kelre öntsünk forró vizet, a maradék fél limeot pedig vágjuk cikkekre.
- Tálaláshoz tegyünk egy levél fodros kelt a tányérra, kanalazzunk ki némi rizst a közepére, majd szórjuk a rizs köré a tofut, a csíkokra szeletelt kelt, a földimogyorót és a lime cikkeket is.
Tipp: a fogáshoz egyébként nem muszáj tofut használnunk: különböző rántott húsokkal, tengeri herkentyűkkel és zöldségekkel is remekül működik.
(Recept)
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!