Egészség a köbön: dobd össze Indonézia egyik legkedveltebb fogását, a nasi campurt! Egészség a köbön: dobd össze Indonézia egyik legkedveltebb fogását, a nasi campurt!
Fotó: Shutterstock

2024-10-27

Egészség a köbön: dobd össze Indonézia egyik legkedveltebb fogását, a nasi campurt!

A távolságból adódóan Magyarországon nehéz dolgunk van akkor, ha ki szeretnénk próbálni az indonéz konyhát. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk magunknak trópusi hangulatot varázsolni: a rizses-zöldséges nasi campur a szigetország egyik legnépszerűbb étele, szerencsére ráadásul nem is kellenek hozzá elérhetetlen alapanyagok.

Hozzávalók (2 főre):
  • 25g pörkölt földimogyoró
  • 20g kókuszpehely
  • 40g kókuszkrém
  • 130g basmati rizs
  • 280g tofu
  • 150g fodros kel
  • 15 friss gyömbér  
  • 30ml szójaszósz
  • 1 paradicsom
  • 1 mogyoróhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 lime
  • 1 ek csilipehely
  • 1 ek őrölt kurkuma
  • olaj a sütéshez
Így készítsük el:
  • Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra. Egy lábasba rakjuk bele a rizst és a kókuszkrém felét, majd öntsünk hozzá 250 milliliternyi hideg vizet. Forraljuk fel az egészet, majd a forráspont elérését követően vegyük alacsony lángra a tűzhelyet, és nagyjából 10 percig főzzük.
  • Forraljunk fel 25 milliliternyi vizet, öntsük hozzá a maradék kókuszkrémet, és főzzük addig, amíg sűrű nem lesz. Ezt követően adjuk hozzá a kurkumát és a szójaszószt felét is – keverjük át alaposan az egészet. Tegyük hozzá a (száraz) tofudarabokat.
  • Hámozzuk meg és aprítsuk fel a gyömbért és a fokhagymát, mossuk meg a fodros kelt, majd 2 nagyobb levelet félrerakva csavarjuk fel, és vágjuk vékony szeletekre.
  • Vágjunk ki két, nagyjából A3-as lapnak megfelelő méretű alufóliát és tegyük őket egymásra egy lapos sütőlapra. Ez után tegyük középre a felszeletelt fodros kelt, a fokhagymát, a gyömbért és öntsük rá a maradék szójaszószt, valamint 2 evőkanálnyi vizet is. Rakjuk be az egészet a sütőbe 10-15 percre, amíg a fodros kel puha lesz.
  • Mindeközben hámozzuk meg és aprítsuk fel a mogyoróhagymát, vágjuk fel a paradicsomot és aprítsuk fel a kókuszpelyheket is. Dobjuk mindezt egy tálba, adjuk hozzá a csilipelyheket és a lime felének a levét, majd sózzuk meg a keveréket.
  • Egy nagyobb és mélyebb serpenyőbe öntsünk egy kis olajat, amikor ez kellően felforrósodott, öntsük bele a marinált tofut, és főzzük nagyjából 5 percig. Amíg készül a tofu, törjük össze a pörkölt földimogyorót.
  • A maradék két levél fodros kelre öntsünk forró vizet, a maradék fél limeot pedig vágjuk cikkekre.
  • Tálaláshoz tegyünk egy levél fodros kelt a tányérra, kanalazzunk ki némi rizst a közepére, majd szórjuk a rizs köré a tofut, a csíkokra szeletelt kelt, a földimogyorót és a lime cikkeket is.

Tipp: a fogáshoz egyébként nem muszáj tofut használnunk: különböző rántott húsokkal, tengeri herkentyűkkel és zöldségekkel is remekül működik. 

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!