Mennyei indiai fogás egyszerűen: próbáld ki a lencse dahlt! Mennyei indiai fogás egyszerűen: próbáld ki a lencse dahlt!
Fotó: Calum Lewis, Unsplash.

2024-10-19

  • Drive
  • Gasztro
  • Mennyei indiai fogás egyszerűen: próbáld ki a lencse dahlt!

Mennyei indiai fogás egyszerűen: próbáld ki a lencse dahlt!

Sokan azt gondolják, hogy az indiai konyha tele van bonyolultabbnál bonyolultabb receptekkel, melyek elkészítése már csak a különleges fűszerek beszerzése miatt is nehézkes. Pedig több ételt is pillanatok alatt megfőzhetünk, ilyen a lencse dahl is, ami nemcsak egészséges, de eszméletlenül finom is.

A dahl (néha dal vagy daal néven olvasható, régiótól függően) szónak eredetileg két jelentése is van. Az egyik a lencse, a másik pedig a lencséből készült főzelék. Az egytálétel Dél-Ázsiából származik, ám például a Srí Lanka-i, indiai, pakisztáni, nepáli és bangladesi konyha alapvető ételének számít. Egyetlen, klasszikus verziója nincsen, hiszen minden régióban másképpen fűszerezik. Habár általában lencséből készül, a dahlhoz használhatunk bármilyen száraz hüvelyest: borsót, babot vagy csicseriborsót.

A recept elkészítéséhez semmilyen különleges fűszerkeverékre nem lesz szükségünk, a legizgalmasabb hozzávaló a kurkuma, melyet bármelyik élelmiszerboltban beszerezhetünk. Ha autentikus főzelékre vágyunk, a gazdagabb ízvilágért használjunk víz helyett kókusztejet.
Hozzávalók:
  • 200 g vöröslencse;
  • 7,5 dl víz;
  • 1 kisebb méretű vöröshagyma;
  • 400 g (egy konzerv) egész paradicsom;
  • 4 gerezd fokhagyma;
  • 1 kisebb darab gyömbér;
  • fél teáskanál só;
  • fél teáskanál őrölt rómaikömény;
  • fél teáskanál őrölt kurkuma;
  • 1 db babérlevél;
  • ízlés szerint néhány szál koriander.
Így készítsük el:

 

  1. Első lépésként főzzük meg a lencsék. Mossuk meg, majd válogassuk ki a rossz szemeket.
  2. Ezután öntsünk vizet egy lábasba, majd tegyük fel közepes hőfokon főni. Addig főzzük, míg megpuhulnak a szemek (nagyjából 30 perc).
  3. Egy serpenyőbe pirítsuk meg a fűszereket. Hevítsünk fel egy kevés olajat, majd adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, majd pár percig hagyjuk pirulni. Ezután sózzuk, majd szórjuk bele a rómaiköményt, a kurkumát, az apróra vágott koriandert és a babérlevelet is.
  4. Nagyjából egy perc után öntsük bele a paradicsomkonzervet és főzzük alacsony lángon.
  5. Mikor már a lencse is megpuhult, öntsük bele a szószba, majd alaposan keverjük össze a fűszeres paradicsommal. Nem baj, ha összetörnek a lencseszemek, ugyanis az a lényeg, hogy minél sűrűbb, pépesebb állagot kapjunk.
  6. Tálaláshoz szórjuk meg korianderrel.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!