Évszázadok óta ezzel a tradicionális itallal vészelik át a telet Szibériában – íme, a recept! Évszázadok óta ezzel a tradicionális itallal vészelik át a telet Szibériában – íme, a recept!
Fotó: Shutterstock

2025-02-21

Évszázadok óta ezzel a tradicionális itallal vészelik át a telet Szibériában – íme, a recept!

Az elmúlt években Oroszországban reneszánszát éli a sbiten nevezetű forró ital, melyet a középkorban napi szinten fogyasztottak. Leginkább a teához és a forralt borhoz hasonlít, ám meglepő módon lekvárból és mézből készül. Mutatjuk, hogy készül az édes ital, ami a leghidegebb időben is pillanatok alatt felmelegít.

Érdekesség, hogy az ital alapja nem bor, hanem méz, víz, némi lekvár és különböző fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg és gyömbér. Régen tömény szeszt is kevertek bele, ma már inkább alkoholmentes változatban készítik.

Jelenleg rengeteg különböző recept fellelhető az interneten, mi most olyat mutatunk, amelyben a lekvár aránya picit nagyobb a méznél, ám ízlés szerint kísérletezhetünk a végeredménnyel.

Image
Fotó: Shutterstock
Hozzávalók:
  • 170 g csésze méz;
  • 1 evőkanál egész szegfűszeg;
  • 3 rúd fahéj;
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér;
  • 450 g szederlekvár;
  • 2,5 l víz (vagy ízlés szerint vörösbor);
  • negyed teáskanál őrölt szerecsendió;
  • 1 db mentalevél (opcionális);
  • 2 egész szárított chilipaprika (szintén opcionális).
Így készítsük el:
  1. Egy közepes méretű lábasban keverjük össze a mézet, a szegfűszeget, a félbetört fahéjrudakat, a gyömbért, a szederlekvárt, a vizet (vagy bort) és a szerecsendiót, valamint a mentaleveleket és a chilipaprikát.
  2. Lassú tűzön forraljuk fel a keveréket gyakran kevergetve, amíg a méz és a lekvár teljesen feloldódik. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
  3. Ha ezzel megvagyunk, vegyünk elő egy kisebb szemű szűrőt és a folyadékot szűrjük át rajta.
  4. Töltsük át egy légmentesen zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, újra felmelegítve fogyasszuk.

(The Spruce Eats)

 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!