2025-02-21
Évszázadok óta ezzel a tradicionális itallal vészelik át a telet Szibériában – íme, a recept!
Az elmúlt években Oroszországban reneszánszát éli a sbiten nevezetű forró ital, melyet a középkorban napi szinten fogyasztottak. Leginkább a teához és a forralt borhoz hasonlít, ám meglepő módon lekvárból és mézből készül. Mutatjuk, hogy készül az édes ital, ami a leghidegebb időben is pillanatok alatt felmelegít.
Jelenleg rengeteg különböző recept fellelhető az interneten, mi most olyat mutatunk, amelyben a lekvár aránya picit nagyobb a méznél, ám ízlés szerint kísérletezhetünk a végeredménnyel.

- 170 g csésze méz;
- 1 evőkanál egész szegfűszeg;
- 3 rúd fahéj;
- 1 teáskanál őrölt gyömbér;
- 450 g szederlekvár;
- 2,5 l víz (vagy ízlés szerint vörösbor);
- negyed teáskanál őrölt szerecsendió;
- 1 db mentalevél (opcionális);
- 2 egész szárított chilipaprika (szintén opcionális).
- Egy közepes méretű lábasban keverjük össze a mézet, a szegfűszeget, a félbetört fahéjrudakat, a gyömbért, a szederlekvárt, a vizet (vagy bort) és a szerecsendiót, valamint a mentaleveleket és a chilipaprikát.
- Lassú tűzön forraljuk fel a keveréket gyakran kevergetve, amíg a méz és a lekvár teljesen feloldódik. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
- Ha ezzel megvagyunk, vegyünk elő egy kisebb szemű szűrőt és a folyadékot szűrjük át rajta.
- Töltsük át egy légmentesen zárható üvegbe. Hűtőben tároljuk, újra felmelegítve fogyasszuk.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!