2024-11-24
Alig ismerik ezt a mexikói fűszert, pedig minden konyhában ott a helye
Mexikóban bármilyen ételbe belekerülhet, Magyarországon viszont csak most ismerkednek vele. A ritka papalo izgalmas, egyedülálló ízvilága miatt akkor is tökéletes, ha csak kísérletezénk a konyhában.
Megszólalásig hasonlít a korianderre, pedig csak a mexikói Pueblában elterjedt: ez a papalo (azték nyelven: pillangó), amit magyarul legfőképp bolíviai korianderként ismernek. Intenzív aromája a koriander, a borsmustár, a citrusfélék és a menta egyvelegéhez hasonlít, és aki gyakran használja, elsősorban háztáji termelőtől szerzi be és frissen fogyasztja. – mutatja be a Vince a ritka zöldfűszert. Köretekhez és főételekhez is kiválóan passzol, szinte minden étel ízét gazdagítja.
A mexikóiak előszeretettel használják babos fogásokhoz, de a quesadillában és a tacóban is gyakran megtaláljuk, ahogy a húsos ételekhez is remekül passzol. A zsírosabb marhát vagy sertést például könnyedebbé teszi, ezért a Pueblában helyi specialitásnak számító cemita szendvicsben (hússal, sajttal töltött) megkerülhetetlen.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a zöldfűszert már főzés közben hozzáadják az ételhez, pedig a papalót közvetlenül tálalás előtt, nyersen érdemes felhasználni, hogy ne veszítse el az „esszenciáját”. Akárcsak a közönséges koriander esetében, a papalót is érdemes apránként adagolni, különben könnyen szappaníz maradhat a szánkba fogyasztása után.
Mivel kényes növény, a tárolása és a szállítása sem egyszerű. A hideg időjárástól megfeketedik és tönkremegy, ezért legfőképp Amerika déli és délnyugati részein termesztik, és bár elsősorban a már említett Pueblában népszerű, az elmúlt években a nehézkes logisztika ellenére elterjedőben van.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!