Egy ősi magyar étel, amit imádtak a szegények, de ma már alig ismeri valaki
Fotó: oleg_aryutkin, Shutterstock

2025-06-17

Egy ősi magyar étel, amit imádtak a szegények, de ma már alig ismeri valaki

Kevés olyan ételt találunk, amihez olyan egyszerű és kevés alapanyag szükséges, mint a slambuchoz. A Hortobágy környékéről származó finomság az egyik legjobb példája a magyar paraszti konyhának, ami jellemzően olcsó, de laktató hozzávalókkal dolgozott. Azonban míg a krumplis tészta népszerűsége ma is töretlen, addig a slambuc egyre inkább kezd kikopni a köztudatból.

A slambuc az egyik legrégebbi magyar egytálétel, amely feltehetően már a 17. században megjelent a szegényebb rétegek konyhájában. Különösen a hajdúsági és hortobágyi pásztorkultúrában vált népszerűvé, ahol a helyi pásztorok egyszerű, mégis laktató ételként készítették bográcsban. Később már az Alföld több régiójában is elterjedt, és szerves részévé vált a paraszti gasztronómiának. Első ránézésre a krumplis tésztára emlékeztet, ám a hajdúsági recept jóval körülményesebb, éppen ezért is tűnik el lassan, szinte észrevétlenül a magyarok asztaláról.

Ugyan ma már többféle változata létezik, a legősibb recepthez csupán három alapvető hozzávaló kell: krumpli, szalonna és tészta. Ahogy a Vince is írja, a szalonnára azért volt szükség, mert a 18. század végéig Magyarországon nem terjedt el a zsír használata, ezért a legtöbb addigi recept szalonna olvasztásával indít. Az ízletes végeredmény viszont elsősorban nem ezekben, hanem az elkészítés módjában rejlik: úgy tartják, hogy a pásztorok a főzés során legalább 32-szer forgatták meg – azt, hogy hol tartanak, egy 32 lapos magyar kártyával számolták.

A tésztát a kiolvasztott szalonnán kell megpirítani, majd folyamatos keverés mellett a hozzávalókkal együtt készre főzni. Ezt a műveletet eredetileg nyílt tűz fölött, bográcsban bonyolították meg, így slambuc szépen meg tudott pirulni, füstös ízt kölcsönözve az ételnek.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!