2024-08-24
Görhe, kattancs? 6 szokatlan nevű magyar étel, amiről lehet, nem hallottál
A hagyományos magyar konyha tele van olyan globálisan is kedvelt receptekkel, mint például a gulyásleves vagy a töltött káposzta, azonban léteznek olyan, meglehetősen vicces hangzású fogások is, melyekről nem biztos, hogy hallottunk.
A bajai vagy szegedi halászleveket mindenki ismeri, ám a fonyódi petyeket már közel sem biztos. Az étel tulajdonképpen egy balatoni halászlé, amihez pontyot, harcsát és keszeget szoktak használni. A halakat persze különböző zöldségekkel, így fokhagymával, vöröshagymával, paradicsommal és paprikával főzik meg.
A népi konyha klasszikus süteményének számító görhe legfontosabb alkotóeleme a kukoricaliszt, amihez cukrot, tejet, tojást, vajat és reszelt citromhéjat adnak hozzá. A masszát végül egy tepsibe kell önteni, majd mehet is be a sütőbe. Ez egy igencsak egyszerű recept, amihez az alapanyagokat a történelem során is szinte minden háztartásban megtaláltuk.
A hajdúsági leves nevéből ki lehet következtetni, hogy köze van a szárnyasokhoz. A recepthez hagyományosan kukót, tehát kifújt tojáshéjat használnak, de van benne szalonna, kölest vagy rizst és sertéstüdő is – a húsokból golyókat gyúrnak, míg a lét a klasszikus leveszöldségekkel, így zellerrel, répákkal, vöröshagymával, petrezselyemmel és karalábéval készítik el.
Ha a fiataloknak azt mondanánk, hogy görcsleves lesz ebédre, lehet, hogy egy kicsit meglepődnének. Görcsölésre viszont semmi ok, hiszen a szerény ételhez nem kell túl sok hozzávaló. A legfontosabb, hogy a kézzel gyúrt tésztát dinsztelt, pirospaprikával fűszerezett hagymával kell kikenni, majd a csíkokra vágott tésztából kisebb hajtogatott csomókat kell készíteni. A leveshez szintén a hagyományos leveszöldségeket kell használnunk.
A Csallóköz környékén elterjedt paprikás kattancs egy tejjel és cukorral megfuttatott kalács, amihez édes fűszerpaprikát használnak. A tésztát lisztből, tejből, cukorból és élesztőből készítik el, majd a kinyújtást követően egy paprikás-zsiradékos keverékkel kenik meg, végül pedig kalács formába hajtogatják. Ezt gyakran tejfölös bableveshez és más levesekhez fogyasztották.
A nyárlőrinci tutajos is egy régi, főleg a szegényebb rétegek között kedvelt ételnek számít. A szalonnából, dinsztelt vöröshagymából, fokhagymából, tarhonyából, krumpliból és pirospaprikából készült étel érdekessége, hogy mindezt egy összetört formában szokták tálalni. A hozzávalók összekeverését követően egy krumplinyomóval összetörik ezeket, majd gombócokat formáznak belőle, ezeket pedig saláták, savanyúságok mellett fogyasztják el.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!