2024-07-30
Veszélyben a rántott hús, mentőakciót indítottak az osztrák tartományban
Aki időszakosan ellátogat a szomszédba, jól tudja, hogy a germknödel és a császármorzsa mellett a klasszikus bécsi szeletet, azaz a rántott húst sem érdemes kihagyni a helyi vendéglőkben. Alsó-Ausztriában viszont úgy tűnik, hogy veszélybe került a nemzeti fogás, mivel egyre kevesebb az olyan étterem, ahol a szerepel az étlapon a schnitzel – a tartomány vezetősége most egy szokatlan módszerrel menne elébe az aggasztó tendenciának.
Félelemmel nézi Alsó-Ausztria vezetése a rántott hús mindennapjait, ugyanis véleményük szerint a hagyományos osztrák fogást egyre kevesebb étterem kínálja: 2000 óta a térségben ugyanis minden harmadik vendéglátó egység bezárt. Johanna Mikl-Leitner tartományi kormányzó szerint ráadásul félő, hogy az emberek idővel csak a múzeumokban találkozhatnak majd a bécsi szelettel, éppen ezért döntöttek még tavaly úgy, hogy támogatással ösztönöznék azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek nem riadnak vissza a panírozástól és a kisütéstől.
Mint az a Sky News tudósításából kiderül, Alsó-Ausztria vezetése még 2023 októberében döntött úgy, hogy összesen 4 millió eurónak megfelelő „schnitzel-bónuszt” különít el a tradicionális étel megőrzésének érdekében, de a pénzek kiosztása csak mostanában kezdődött meg.
Robert Seeber, az osztrák turisztikai, vendéglátós és szabadidős kamarájának szóvivője szerint azonban a támogatás meglehetősen problematikus, mivel az intézkedés „egydimenziós és diszkriminatív a többi vállalkozással szemben”. A kamara szerint legalább 5-6 olyan tradicionális osztrák ételt lehetne megnevezni, ami után járhatna a 10 ezer euró – igaz, mostanra az összeget olyan éttermek is igényelhetik, akik más osztrák klasszikusokat – például sertéstüdőt vagy Tafelspitz-t – szolgálnak fel.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!