Királyok reggelije: az Eggs Benedict Királyok reggelije: az Eggs Benedict
Fotó: Shutterstock

2024-06-17

Királyok reggelije: az Eggs Benedict

Az Eggs Benedict világszerte az egyik legkedveltebb reggeli fogásnak számít, amit számos szálloda, reggeliző és brunch étterem menüjén megtalálhatunk. De mégis honnan ered az ikonikus fogás, és hogyan készíthetjük el otthon?

Az Eggs Benedict azok közé az ételek közé tartozik, amelyeknek eredete nem teljesen tiszta. Míg keletkezése körül több legenda is kering, az egyik legelterjedtebb verzió szerint az étel az 1890-es évek New York-jára vezethető vissza. A történet szerint egy nyugdíjas bróker, Lemuel Benedict egy átmulatott éjszaka után besétált a manhattani Waldorf Hotelbe, ahol másnaposságának enyhítése érdekében a megszokott reggeli fogások helyett egy különleges variácót kért a szakácsoktól – írja a hamuesgyemant.hu.

Benedict fejfájáscsillapító reggelijéhez „vajas pirítóst, buggyantott tojást, ropogós szalonnát és hollandi szószt” kért. Ezt annyira ízletesnek találták a szakácsok, hogy végül felkerült a hotel étlapjára is Eggs Benedict néven.

Mutatjuk, hogyan fogjunk hozzá az elkészítéshez akkor, ha otthon is szívesen varázsolnánk brunch-hangulatot!

Hozzávalók:

Az angol muffinhoz:

  • 400 g liszt
  • ek só és cukor
  • 200 ml tej
  • fél zacskó élesztő
  • 1,5 ek vaj
  • ½ tojás
  • ½ ek olaj
  • ½ ek kukoricaliszt

Az Eggs Benedicthez:

  • 4 tojás
  • 1 ek fehérborecet
  • 4 szelet prosciutto vagy bacon
  • 4 db angol muffin

A hollandi mártáshoz:

  • 4 tojássárgája
  • 1 tk citromlé
  • 1 ek dijoni mustár
  • 200 g olvasztott vaj
  • 1 csipet só és bors
Image
Fotó: Shutterstock
Így készítsük el

az angol muffinokat:

  • A Sóbors receptje szerint az angol muffinokhoz keverjük össze egy tálban a lisztet, a cukrot és a sót, egy másik tálban pedig a tejet és az élesztőt. Az élesztős keveréket öntsük hozzá a liszthez, majd adjuk hozzá a vajat és a tojást is. Gyúrjuk össze a tésztát úgy, hogy összeálljon, de egy kicsit még ragacsos maradjon. Forgassuk meg egy kevés olajban a tésztát, majd estére tegyük a hűtőbe.
  • Vegyük ki a hűtőből a tésztát, hagyjuk szobahőmérsékleten kelni egy kicsit. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra, majd egy sütőpapírt szórjuk meg kukoricaliszttel. A tésztából gyúrjunk egyenlő golyókat, tegyük ezeket a sütőpapírra és szórjuk meg egy kevés kukoricaliszttel őket. Takarjuk le, és hagyjuk nagyjából 40 percig pihenni a labdákat.
  • Vegyünk elő egy serpenyőt, majd mikor már meleg, tegyük bele a kilapogatott golyókat, és ezeknek mindkét oldalát pirítsuk meg nagyjából 5 percig. A megpirított muffinokat tegyük sütőpapírra, majd 180 Celsius-fokon süssük meg őket nagyjából 10 percig. Miután elkészültek, vágjuk őket félbe.

az Eggs Benedictet:

  • A mártáshoz a tojássárgáját a citrom kifacsart levével, egy csipet sóval és borssal keverjük össze, majd vízgőz felett keverjük tovább, közben folyamatosan csurgassunk hozzá olvasztott vajat. A szép fényesre kevert, sűrű mártást vegyük le a gőzről, adjuk hozzá a mustárt, majd alaposan keverjük el.
  • A tojásokhoz forraljunk fel egy nagyobb lábosban sózott, ecetes vizet. Miután a víz felforrt, vegyük lejjebb a lángot, és várjuk meg, hogy gyöngyözzön. A tojás üssük fel egy kisebb tálkában, keverjünk kisebb „örvény” a vízben, majd lassan és óvatosan engedjük a vízbe a tojást. A tojások nagyjából 4-8 perc alatt elkészülnek.
  • A prosciuttót vagy a bacont közben készítsük el egy serpenyőben.
  • A felvágott angol muffinokba rakjuk bele a prosciuttót és a tojást, végül pedig öntsük nyakon a hollandi mártással. A fogást feldobhatjuk egy kis rukkolával, vagy nekünk szimpatikus salátával.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!