3 gyors vendégváró partiétel szilveszterre, amivel mindenkit meglephetsz
Fotó: Shutterstock

2023-12-29

3 gyors vendégváró partiétel szilveszterre, amivel mindenkit meglephetsz

Mutatunk pár gyors, de annál extrább receptet, ha az utolsó pillanatban szerveznél szilveszteri bulit.

Mézes pezsgőfondü

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál kukoricakeményítő;
  • 1 teáskanál őrölt mustár;
  • ¼ teáskanál fehér bors;
  • 1-¼ csésze pezsgő;
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál finomra vágott mogyoróhagyma;
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva;
  • 20 dkg reszelt gouda sajt;
  • 20 dkg reszelt edami sajt;
  • 2 evőkanál méz;
  • csipetnyi őrölt szerecsendió.

Elkészítése:

  1. Egy nagy serpenyőben keverjük össze a kukoricakeményítőt, az őrölt mustárt és a fehér borsot, majd keverjük simára a pezsgőt és a citromlevet.
  2. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát és a fokhagymát, végül forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a hőfokot közepesre, és keverjük, amíg besűrűsödik, nagyjából egy percig.
  3. Fokozatosan tegyük hozzá a sajtot, majd következhet a méz, végül pedig szórjuk meg szerecsendióval. Fontos, hogy az elkészítés után tartsuk melegen egy fondüedényben vagy a tűzhelyen.

Tetszés szerint pirított kenyérrel, spárgával, almaszeletekkel fogyasztható.

Ezt olvastad már? Nem gondolnád, de egy hétköznapi fűszer új szintre emeli a marhapörköltet

Shutterstock

Bulgursaláta

Hozzávalók:

  • 1 csésze bulgur;
  • 1½ teáskanál só, elosztva;
  • ⅓ csésze felkockázott lilahagyma;
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj;
  • ¼ csésze friss citromlé 2 citromból;
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva;
  • 1 teáskanál kömény;
  • 1 teáskanál cukor;
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors;
  • 1 piros paprika, kockára vágva;
  • 1 kisebb kígyóuborka felkockázva;
  • ½ csésze finomra vágott friss kapor;
  • ⅓ csésze finomra vágott friss petrezselyemzöld;
  • 1 darab 400 grammos konzerv csicseriborsó.

Elkészítése:

  1. Tegyük a bulgurt egy nagy tálba és mossuk át alaposan. Öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk meg. Várjuk meg, amíg felforr, majd főzzük 5 percig. Ezután fedjük le a tálat szorosan fóliával, és hagyjuk állni körülbelül 15-30 percig, amíg az összes vizet fel nem szívja. Ha ezzel megvagyunk, várjuk meg, amíg kihűl.
  2. A petrezselymet és a lilahagymát vágjuk apróra, a paprikát és az uborkát kockázzuk fel.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze az olajat, a citromlevet, a fokhagymát, a köményt, a cukrot, a borsot és a maradék 1 teáskanál sót. Adjuk hozzá a kihűlt bulgurt, a hagymát, a paprikát, az uborkát, a kaprot, a petrezselymet és a csicseriborsót. Jól keverjük össze, tálalás előtt tegyük hűtőbe minimum egy órára.

Ne hagyd ki! 4 bizarr vietnámi étel, ami a legbátrabb gasztrokalandorokat is próbára teszi

Shutterstock

Lencsés szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma;
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • olívaolaj;
  • 1 konzerv lencse;
  • 1 marék dió;
  • 1 teáskanál szárított rozmaring;
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű;
  • só, bors;
  • 1 mokkáskanál füstölt paprika;
  • 1 mokkáskanál balzsamecet.

Shutterstock

Elkészítése:

A hagymást és a fokhagymást aprítsuk fel, majd pároljuk őket üvegesre egy kevés olajon. A lencsét szűrjük le, majd a hagymákkal és a fűszerekkel együtt tegyük be az aprítóba és zúzzuk le. Az olívaolajat kanalanként adjuk hozzá, ha krémesebb állagot szeretnénk, de bátran hagyhatjuk kicsit rusztikusabb állagúra is.