Ez az extrém fűszeres török street food simán lenyomja a kebabot
Tantuni
Fotó: banu sevim, Shutterstock

2025-07-18

Ez az extrém fűszeres török street food simán lenyomja a kebabot

Törökország gasztronómiája legalább annyira sokszínű, mint a mediterrán országoké, és bár elsőre azt gondolnánk, hogy a street foodok tekintetében minden a kebabról szól, a valóságban bőven akadnak még finomságok. Ilyen például a tantuni néven ismert wrap, amiben minden megvan, ami egy kellemes nyári ebédhez szükséges: hús, zöldségek és persze pikáns fűszerek.

A tantuni egy hússal és zöldségekkel teli wrap, ami a Törökország déli partvidékén található Mersin városából indult hódító hadjáratára. Napjainkban ugyanis a kebab mellett a kontinensen is egyre több olyan vendéglátóhelyet találunk, ahol szerepel a menün a finomság: sőt, az étel már Budapestre is elért – igaz, az erre szakosodott Tantuni House jelenleg átmenetileg zárva tart, így jobb is, ha otthon próbáljuk meg elkészíteni!

Hozzávalók (4 adaghoz):

A tantunihez:

  • 900 g marhahús
  • 4-6 lavesh (helyettesíthető tortilla wrappel)
  • 70 ml víz
  • 250 g zsíros görög joghurt
  • 2-3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 1 lime leve
  • 1 ek só
  • 1 ek fűszerszömörce

A salátához:

  • 2 nagy fej vöröshagyma (vékonyra szeletelve)
  • 1 kisebb csokor petrezselyem (vékonyra vágva)
  • 2 ek fűszerszömörce
  • ½ ek só
  • 3 nagyobb paradicsom

A mártáshoz:

  • 2 ek vaj
  • 2 ek olaj
  • 2 ek chilipehely
  • 2 ek pirospaprika
  • só (ízlés szerint)

A sütéshez:

  • olívaolaj
  • 4 ek pirospaprika (édes vagy füstölt is jó)
  • 12 ek víz
Így készítsük el:
Image
Tantuni
Fotó: cannakiin, Shutterstock
  1. Első lépésként egy habverővel dolgozzuk össze a joghurtot, a lime levét és a sót, majd rakjuk félre. A salátához keverjük össze a vékonyra vágott vöröshagymát a petrezselyemmel, a szömörcével, a sóval és némi olívaolajjal.
  2. Ezután elkezdhetünk a marhahússal foglalkozni: vágjuk vékony, hosszúkás szeletekre, majd egy magasabb falú serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg. Egy kisebb tálkában keverjünk össze 1 evőkanálnyi sót és 1 evőkanálnyi szömörcét 70 milliliter vízzel, majd ezt öntsük rá a húsra. Rakjunk a serpenyőre fedőt és hagyjuk 10-15 percig rotyogni. Ha elkészült, tegyük egy tányérra a szeleteket és a levet is rakjuk félre.
  3. A mártás elkészítéséhez egy kisebb serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olajat, majd alacsony lángon szórjuk hozzá a chilipelyhet és a pirospaprikát. Amikor elkezd buborékozni, sózzuk meg.
  4. Ezután a nagyobb serpenyőbe rakjuk vissza a hús felét és magas lángon süssük ropogósra. Ezután öntsük hozzá a korábban félretett hús levéből 70 millilitert, valamint adjunk hozzá két evőkanálnyi paprikát – ha szeretjük a csípőst, itt még chilipelyheket is hozzáadhatunk.
  5. Végezetül rakjunk a hús tetejére egy szelet lavesht (vagy tortillát), hogy felszívjon némi szószt, majd ismételjük meg ezt egy másik lavesh-sel. Ezután rakjuk félre a húst, és a maradék adaggal csináljuk meg ugyanezt a lépést.
  6. Utolsó lépésként már csak bele kell tekernünk mindent a lavesh-ekbe. A mártásból a tekercsekbe is rakhatunk, de utólagosan is leönthetjük vele a tantunit. 

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!