2025-07-06
Hűsítő francia klasszikus a nyári napokra: vichyssoise, a krémes burgonyaleves
Egy selymes, hidegen tálalt burgonyaleves, amit sokan a francia konyha klasszikusaként tartanak számon – még akkor is, ha eredete a mai napig vita tárgya.
A vichyssoise egy egyszerű, mégis elegáns fogás, amit leggyakrabban hidegen kínálnak, de melegen is kiváló. Bár gyakran a francia gasztronómiához kötik, ahogy a hamuesgyemant.hu is írja, valójában egyes vélemények szerint egy francia származású séf alkotta meg az Egyesült Államokban a 20. század elején, míg mások szerint Vichy városának termálkultúrája ihlette. Bármelyik verzió is az igaz, ez a hűsítő, selymes állagú leves tökéletes választás forró napokra.
- 1 evőkanál vaj;
- 3 póréhagyma (csak a fehér része), felkarikázva;
- 1 közepes vöröshagyma, felszeletelve;
- 5 közepes burgonya, meghámozva, vékonyra szeletelve;
- só és bors ízlés szerint;
- szárított majoránna;
- szárított kakukkfű;
- 1 babérlevél;
- 1,2 liter csirkehúsleves-alaplé;
- 60 ml habtejszín.

- Egy nagy fazékban alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és a vöröshagymát, lefedjük, és 10 percig pároljuk, hogy megpuhuljanak, de ne piruljanak meg.
- Ezután hozzáadjuk a burgonyát, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a majoránnát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Alaposan összekeverjük, lefedjük, és további 12 percig főzzük.
- Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd visszavesszük a hőt, és félig lefedve, kis lángon 30 percig főzzük, amíg minden teljesen megpuhul.
- A levest botmixerrel, turmixgépben vagy konyhai robotgépben krémesre pürésítjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hozzákeverjük a tejszínt.
Tipp:
Ha melegen szeretnénk tálalni, mindenképp lassan melegítsük újra, hogy a tejszín ne csapódjon ki.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


