Dengue-láz Európában: már itthon is kapható a védőoltás, ezek az országok érintettek Dengue-láz Európában: már itthon is kapható a védőoltás, ezek az országok érintettek
Fotó: National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Unsplash.

2024-06-23

Dengue-láz Európában: már itthon is kapható a védőoltás, ezek az országok érintettek

A szúnyogok által terjesztett dengue-láz már Európában is egyre komolyabb problémát jelent, és bár az esetek 80 százalékában az utazók tünetmentesek vagy influenzaszerű tüneteket produkálnak, többszöri fertőzöttség esetében nagyobb gondokat okozhat a vírus – szerencsére már Magyarországon is felvehetjük a védőoltást.

A folyamatos felmelegedés hatására Európa-szerte egyre több helyen ütötte fel a fejét a szúnyogok által terjesztett dengue-láz. A vírust alapvetően az egyiptomi csípőszúnyogok, valamint az ázsiai tigrisszúnyogok terjesztik, veszélyét pedig az jelenti, hogy az esetek java részében az utazók semmilyen tünetet nem érzékelnek.

Milyen tünetei lehetnek?

Akire mégis hatással van a vírus, az rendre influenzaszerű tüneteket észlelhet: ilyen például a láz, a fejfájás, valamint az izom- és ízületi fájdalmak, de olykor bőrkiütések is jelentkezhetnek. A dengue-láz azonban ritkán súlyos problémákat is okozhat, többszöri fertőződés esetében például olyan durva fájdalmat okozhat, mint egy-egy csonttörés – nem véletlenül nevezik néha a köznyelvben csonttörő-láznak. A tünetek általában 4-10 nappal a fertőződést követően szoktak jelentkezni, és nagyjából 2-7 napig állnak fent.

Amennyiben megfertőződnénk és „csak” enyhe tüneteket produkálunk, akkor nem tehetünk sok mindent; igyekezzünk pihenni, és rengeteg folyadékot inni.
Image
Fotó: National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Unsplash.

A vírus elterjedését a globális felmelegedés mellett a trópusi utazások számának növekedése is magyarázza, hiszen a turisták ilyen módon könnyen be tudják hurcolni olyan területekre is, ahol alapvetően nem honosak az ilyen szúnyogok. Valószínűleg részben ez okozta az Európát érintő hullámot is.

A kontinensen eddig 13 országban; Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Máltán, Portugáliában, Romániában, Szlovéniában és Spanyolországban is észleltek a dengue-lázt hordozó tigrisszúnyogokat.
Hogyan védekezhetünk?

A dengue-láz ellen a legjobb védekezésnek a megelőzés számít. Elsősorban érdemes beadatnunk magunknak a Nemzetközi Oltóközpont Váci úti magánrendelőjében június 5-től elérhető QDENGA vakcinát, melyből két dózis szükséges ahhoz, hogy teljesen védettek legyünk a vírussal szemben. Ezeket három hónap különbséggel kell beadni, és négyéves kortól bárki igényelheti – tájékoztat a 24.hu. Ez alapvetően egy gyengített kórokozós vakcina, ezért csak azok nem kaphatják meg, akik várandósak, szoptatnak vagy immunrendszeri megbetegedésekkel küzdenek.

Ezek mellett  a szokásos óvintézkedéseket tehetjük meg: használjunk szúnyogriasztót és szúnyoghálót. Az Euronews továbbá azt javasolja, hogy lehetőleg hanyagoljuk a sötét ruhákat, mivel furcsa módon a sötétebb árnyalatok vonzzák a rovarokat. Mint írják, a dengue-vírust hordozó szúnyogok általában nappal csípnek, de persze ez nem jelenti azt, hogy éjszaka eltűnnek.

Egyes növényeket sem érdemes hurcibálnunk: Ne hozz haza növényt a nyaralásból! Baj is lehet belőle

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!