Váratlan vendég: hatalmas bálna úszkál a horvát partoknál Váratlan vendég: hatalmas bálna úszkál a horvát partoknál
Illusztráció.
Fotó: Fotó: Abigail Lynn / Unsplash

2024-06-13

Váratlan vendég: hatalmas bálna úszkál a horvát partoknál

Az elmúlt években már több olyan esetről hallhattunk, amikor egy-egy bálna látogatott el Horvátországba. A legújabb vendég a Mljet Nemzeti Parknál fordult meg.

 

Nem mindennapi vendég „kereste fel” a Dubrovnik közelében elhelyezkedő Mljet Nemzeti Parkot. A Croatia Week tudósítása szerint a nemzeti parkhoz több bejelentés is érkezett a Mljet-csatornában úszkáló bálnáról.

2024. június 10-én több bejelentés érkezett hozzánk, melyek a Polača és Trstenik települései között húzódó Mljet-csatornán észlelt bálnáról szóltak. Jelenleg ennél több információnk nincsen az állatról, de arra kérünk mindenkit, hogy ne közelítsék meg csónakkal a bálnát, és jelezzék számunkra az észlelés helyét az np-mljet@np-mljet.hr címen

– olvasható a nemzeti park közleménye a cikkben.

A bálnaészlelések egyébként nem ritkák az Adrián, tavaly például a Vis szigetén található Komižánál számoltak be hasonlóról. Ekkor legalább kettő, de legfeljebb őt bálna úszkálhatott a partokhoz közel, a csoportot pedig lencsevégre is kapták.

Horvátországban védett állatoknak számítanak a bálnák, védelmükkel és a hozzájuk kapcsolódó kutatásokkal pedig az egyik legnagyobb nonprofit szervezet, a Blue World foglalkozik. A Blue World egy tengerkutatási központot is felállított Mali Lošinjnál, ahol többet tanulhatunk a vízi világról.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!