Álomnyaralás egy borászatban? 5 olasz borhotel, ahol felejthetetlen élmények várnak
Grinzane Cavour, Piemont, Olaszország
Fotó: StevanZZ, Shutterstock

2025-03-17

Álomnyaralás egy borászatban? 5 olasz borhotel, ahol felejthetetlen élmények várnak

Olaszországot ritkán kell bemutatni az utazóknak: finom borok, remek ételek, vendégszerető helyiek, hangulatos épületek és lenyűgöző természeti tájak – röviden talán így lehetne összefoglalni. Ha viszont kombinálni szeretnénk a fentieket, és olyan szálláshelyet keresnénk, ahol mindegyik megvan, akkor egy picit kutakodnunk kell. Szerencsére azért ilyen helyek is akadnak – mutatunk is 6 borhotelt, ami gyönyörű környezetben várja a vendégeket.   

Monaci delle Terre Nere – Szicília

Palermótól kezdve Ragusán át egészen a pisztácia mekkájának számító Brontéig, Szicília tele van olyan csodaszép településekkel, ahol nemcsak szemünk, de hasunk is szívesen körbenézne. Azonban akkor, ha a híresebb úti célok helyett egy olyan helyen szállnánk meg, ahol minden megtalálható, akkor érdemes egy kicsit kijjebb tekintenünk: Catania közelében, az Etna lábánál található például a Monaci delle Terre Nere fenntartható borszállója, ami egy kiváló étteremmel (Locande Nerello) és ínycsiklandó Guido Coffa borokkal büszkélkedhet. Ezen felül az egész szálláshely buja zöldkörnyezetben bújik meg, az olajfák között pedig egy hangulatos medence is helyet kapott.

Capofaro – Salina-sziget, Szicília

Szintén Szicíliában, az északi partok fölött találjuk meg a Salina-szigetet, ami Szicília egyik vezető borászcsaládjának, a Tascáknak a „fennhatósága” alá tartozik. Alberto Tasca, a vállalat vezérigazgatója ráadásul elkötelezte magát a fenntartható gyakorlatokat követő SOStain Sicilia termelői szövetség mellett, ami azt jelenti, hogy mindegyik borászatuk nagy hangsúlyt fektet a természetességre. A Salinán található Capofaróban pedig tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha egy olasz filmben szerepelnénk: a Malvasia-szőlősökkel körbevett szobák teraszai szinte megkövetelik, hogy késő estig borozgassunk, a központi kertben található étterem viszont arról gondoskodik, hogy ezt ne üres hassal tegyük.

Tenuta San Marcello – Le Marche

Jóval északabbra, Riminitől nem messze, az alulértékelt Le Marche régióban fekszik Jesi apró faluja, aminek egyik ékköve a Tenuta San Marcello borszálloda. Az olaszos farmhangulatot megidéző szálláshelyet kiterjedt szőlősök veszik körbe, a tulajdonos házaspár pedig nagy figyelmet fordított arra, hogy a lehető legfenntarthatóbb módon vezessék a komplexumot – ezért például hasznosítják az esővizet és a tetőkre is geotermikus rendszereket építettek be. A helyi borászatban többféle típus közül válogathatunk, köztük olyan DOC és DOCG minősítésű italokkal, mint például a Verdicchio dei Castelli de Jesi, reggeliként pedig megkóstolhatjuk a farmról származó, friss tojásokat. A térség a túrázásra is ideális, a szomszédban magasodik ugyanis a Sibillini-hegyvidék és itt található a Frasassi-barlangrendszer is, de a Conero Regionális Parkért sem kell sokat utazni.

Borgo Gradis'ciutta – Friuli-Venezia Giulia

Ha egy Magyarországról is könnyen megközelítő helyszínt keresnénk, akkor a szlovén határhoz közeli Borgo Gradis'ciutta tökéletes választás. Az organikus borászat fő célja, hogy mellettük vendégeik i minél közelebb érezzék magukat a környezethez, ami a szálláshelyet körbevevő, közel 500 négyzetméteres ültetvényeket elnézve nem nehéz feladat. A családi borászatot 1997-ben alapította Robert Princic édesapja és nagyapja örökségére támaszkodva, ma pedig a vendégek többek között Ribolla gialla, Malvasia, Cabernet Franc és Franconia típusokba is belekóstolhatnak. A B&B szállás 9 szobával és lenyűgöző kilátással várja a pihenni vágyó turistákat.

Le Quattro Terre – Lombardia

A méltán népszerű Garda- és Comói-tó hírneve miatt jóval kevesebb reflektorfény jut az Iseo-tóra, pedig itt terül el Olaszország egyik legjobb borvidéke, a habzó borokról ismert Franciacorta. A tó déli partjától csupán 10 percre található Le Quattro Terre pedig egyértelműen kihasználja ezt az adottságot: kóstoljuk meg a helyi szőlősökből származó Metodo Classico habzóbort, hajókázzunk a kisebb-nagyobb szigetek között vagy fedezzük fel közeli túraútvonalakat, az Iseo-tó legalább annyira látványos nyaralással kecsegtet, mint híresebb kollegái.

(Forrás: Food & Wine)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!