A Horvát Riviéra ékköve, ami Split és Dubrovnik között terül el A Horvát Riviéra ékköve, ami Split és Dubrovnik között terül el
Fotó: Makarska, Horvátország / Shutterstock

2024-06-26

A Horvát Riviéra ékköve, ami Split és Dubrovnik között terül el

Horvátország hangulatos tengerpartjaira és történelmi városaira minden évben utazók milliói kíváncsiak, ráadásul egy friss kimutatás szerint szomszédunk rendelkezik Európa legtisztább vizű strandjaival. Ha idén lecserélnénk az olyan nagyvárosokat, mint Split vagy Dubrovnik, akkor a köztük fekvő Makarska jó választás lehet.

A dalmát partokon fekvő Makarska gyönyörű tengerpartjai, kristálytiszta vize, valamint lenyűgöző természeti környezete miatt népszerű célpontnak számít a turisták körében. A Biokovo-hegység lábánál fekvő város egyik legfőbb vonzerejét a Makarska Riviéra néven ismert 60 kilométer hosszú partszakasz számít, amit sokan az Adriai-tenger legszebb részének tartanak. Ez Brela északi településétől nagyjából Gradacig tart, vele szemben pedig olyan csodás szigetek húzódnak, mint a világ egyik legszebb strandjának otthont adó Brač és a horvát turisztikai hivatal által is ajánlott Korčula,

Makarska környékén a legkedveltebb partok közé tartozik a központban elnyúló kavicsos Donja Luka, valamint a fenyvesekkel körülölelt Cvitačka Beach. Ugyan itt az olasz stranddal ellentétben nem házasodhatunk össze meztelenül, de a félreeső Nugal Beachen a naturisták is jól érezhetik magukat.

Image
Fotó: Ante Hamersmit, Unsplash.

A strandok szépségét a tiszta víz mellett a látványos természeti környezet adja. Ha a csobbanás előtt szívesen fárasztanánk ki magunkat egy-egy túra keretében, akkor keressük fel a Horvátország második legmagasabb hegyével büszkélkedő Biokovo Natúrparkot. A közel 200 négyzetkilométeres területet több mint 1500 növényfaj díszíti, legnépszerűbb pontjainak pedig az 1762 méter magas Sveti Jure-csúcs, valamint a Skywalk Biokovo üvegkilátó számítanak.

A természetkedvelőknek Silba is tetszeni fog: Horvátország eldugott szigete, ahol a természeté a főszerep

Persze szuper élmények nem kizárólag a zöldterületeken várnak minket, hiszen a város már a római időkben is lakott volt, így számos történelmi látnivalót is találunk területén. Az óvárosban sétálva rátalálhatunk Kačić főterére, melynek oldalában magasodik a 17. századi Szent Márk-székesegyház. Egy kicsit dél felé sétálva jön majd szembe velünk a 15. században épült ferences kolostor, melynek alagsorában bújik meg egy igazán érdekes múzeum, a több mint háromezer kagylófajtát bemutató Kagylómúzeum (Malakološki muzej).

Image
Makarska, Horvátország
Fotó: Shutterstock

Látványos helyszínnek számít még a fő strand végén elterülő Szent Péter-félsziget. Ennek fő látványossága a Szent Péter kolostor, de elhelyezkedése miatt az itt létesített Sol bárból fantasztikus kilátás nyílik a szomszédos horvát szigetekre – a naplemente pedig különösen szép innen. A nyüzsgésért járjuk be a Kalalarga utcát, amely mentén számos üzlet, kávézó, étterem és történelmi épület található.

Napunk végeztével az éttermekben természetesen kipróbálhatjuk a dalmát konyha legjavát. A tenger közelsége miatt értelemszerűen számos tengeri herkentyűt kóstolhatunk meg, az egyik klasszikus a tintahallal ízesített fekete rizottó. A húsos fogások közül a hagyományos dalmát szárított sonkát (Pršut), illetve a bárányból vagy csirkéből készített pekát is érdemes kipróbálni – utóbbi esetében a név az elkészítési módot takarja. Levezetésként nassoljunk a rožata néven ismert karamellpudingból vagy a fánkszerű frituléból – mindehhez persze kortyoljunk horvát vörösborokból, például a népszerű Plavac Maliból és a helyi pálinkából, a rakijából is. 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!