Ínyenceknek kötelező: 5 magyar falu, ahol felejthetetlen gasztroélmények várnak
A mádi Szarkaláb bisztró
Fotó: Szarkaláb bisztró / Facebook

2025-07-31

Ínyenceknek kötelező: 5 magyar falu, ahol felejthetetlen gasztroélmények várnak

Ma már itthon sem csak a fővárosra koncentrálódnak a gasztronómiai élmények, sőt: bőven akadnak olyan vidéki települések, amelyeknek fő vonzerejét pont a kulináris élmények adják. Mutatunk is 5 gasztrofalvat Magyarországon, amelyek garantáltan elnyerik majd az ínyenc utazók tetszését.

Noszvaj
Image
Trakta by Nomád, Noszvaj
Fotó: Trakta by Nomád / Facebook

Az egri borvidék környékén elterülő Noszvaj nemcsak a kirándulóknak, de a gasztronómia iránt érdeklődőknek is kiváló választás. Ahogy annak lennie kell, az itteni éttermek a helyi és szezonális alapanyagokra építenek, így a kemencében készült reggeliktől kezdve a házi szörpökön át a lekvárokig, egyaránt a térség ízvilágát képviselik.

Milyen éttermekből érdemes válogatnunk?

  • Rozmaring Étterem
  • Trakta by Nomád
  • Zsenge Noszvaj
  • Magtár fogadó
  • Rozika cukrászda  
Köveskál
Image
Káli Art Inn, Köveskál
Fotó: Káli Art Inn / Facebook

A Balaton-felvidék közepén elterülő Köveskál egy igazi mennyország az ínyenceknek. A térség egyedülálló gasztroközpontjában a kiváló furmintok találkoznak a helyi ízekkel, a Gasztrofalu koncepciója pedig egy baráti összefogásból született meg.

Milyen helyekből érdemes válogatnunk?

  • Káli Art Inn
  • Kővirág Étterem
  • Mi a Kő Étterem
  • Káli Kövek borászat
  • Pálffy Pincészet
Őriszentpéter
Image
Vas Kohó, Őriszentpéter
Fotó: Vas Kohó / Facebook

Országunk nyugati részén találjuk az Őrség szívének tartott Őriszentpétert, ahova nemcsak a kulturális látnivalókért, de az ételekért és italokért is ajánlott ellátogatni. A tájvidék hagyományos ételei közé tartozik például a krumplis dödölle, a vargányából készült fogások vagy a füstölt sonka.

Milyen helyekből érdemes válogatnunk?

Palkonya
Image
Mokos Pincészet, Palkonya
Fotó: Mokos Pincészet / Facebook

A Pécstől délre található Palkonya legalább annyira híres gasztrokínálatáról, mint a fent említett Köveskál. A Palkonyai Gasztrofaluban rendszeresen szerveznek kulináris eseményeket, de a nyitott portáknak, a pincészeteknek és a kiváló éttermeknek köszönhetően természetesen enélkül is belekóstolhatunk a Villányi-térség legjavába.

Milyen helyekből érdemes válogatnunk?

  • Vaj Bisztró és Vendégház
  • Beck’s Borveranda
  • Palkonya Panzió Speiz Pékműhely
  • Balkán Bisztró & Kotsis Pincészet
  • Mokos Pincészet
  • Triflafater – szarvasgomba
Mád
Image
Maison aux Pois, Mád
Fotó: Maison aux Pois / Facebook

A Tokaj közelében elterülő Mádot is érdemes feltenni térképünkre, ha egy jót szeretnénk enni. Az apró faluban az elmúlt években egyre több minőségi étterem és borászat vetette meg lábát. A településre nemzetközi szinten először a ma már végleg bezárt Gusteau Kulináris Élményműhely hívta fel a figyelmet, amit a Gault & Millau étteremkalauz akkor az Év Éttermének választott. A lendület viszont itt nem állt meg, Mád pedig tökéletes ötvözi a tokaji borokat a kifinomult ízekkel.

Milyen helyekből érdemes válogatnunk?

  • Első Mádi by BG
  • Szarkaláb bisztró
  • Borbála Bor-bára Kisvendéglő
  • Édes Mádkám
  • Kardos Supreme BorBistro
  • Szepsy Pince
  • Mádi Sajt
  • Maison aux Pois Borászat és Borbár

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!