2025-07-31
Ínyenceknek kötelező: 5 magyar falu, ahol felejthetetlen gasztroélmények várnak
Ma már itthon sem csak a fővárosra koncentrálódnak a gasztronómiai élmények, sőt: bőven akadnak olyan vidéki települések, amelyeknek fő vonzerejét pont a kulináris élmények adják. Mutatunk is 5 gasztrofalvat Magyarországon, amelyek garantáltan elnyerik majd az ínyenc utazók tetszését.

Az egri borvidék környékén elterülő Noszvaj nemcsak a kirándulóknak, de a gasztronómia iránt érdeklődőknek is kiváló választás. Ahogy annak lennie kell, az itteni éttermek a helyi és szezonális alapanyagokra építenek, így a kemencében készült reggeliktől kezdve a házi szörpökön át a lekvárokig, egyaránt a térség ízvilágát képviselik.
Milyen éttermekből érdemes válogatnunk?
- Rozmaring Étterem
- Trakta by Nomád
- Zsenge Noszvaj
- Magtár fogadó
- Rozika cukrászda

A Balaton-felvidék közepén elterülő Köveskál egy igazi mennyország az ínyenceknek. A térség egyedülálló gasztroközpontjában a kiváló furmintok találkoznak a helyi ízekkel, a Gasztrofalu koncepciója pedig egy baráti összefogásból született meg.
Milyen helyekből érdemes válogatnunk?
- Káli Art Inn
- Kővirág Étterem
- Mi a Kő Étterem
- Káli Kövek borászat
- Pálffy Pincészet

Országunk nyugati részén találjuk az Őrség szívének tartott Őriszentpétert, ahova nemcsak a kulturális látnivalókért, de az ételekért és italokért is ajánlott ellátogatni. A tájvidék hagyományos ételei közé tartozik például a krumplis dödölle, a vargányából készült fogások vagy a füstölt sonka.
Milyen helyekből érdemes válogatnunk?
- Őri Art Café
- Pajta (a 2. legjobb vidéki étterem Magyarországon 2025-ben)
- Bognár Étterem
- Vas Kohó
- Zalaparti Betérő

A Pécstől délre található Palkonya legalább annyira híres gasztrokínálatáról, mint a fent említett Köveskál. A Palkonyai Gasztrofaluban rendszeresen szerveznek kulináris eseményeket, de a nyitott portáknak, a pincészeteknek és a kiváló éttermeknek köszönhetően természetesen enélkül is belekóstolhatunk a Villányi-térség legjavába.
Milyen helyekből érdemes válogatnunk?
- Vaj Bisztró és Vendégház
- Beck’s Borveranda
- Palkonya Panzió Speiz Pékműhely
- Balkán Bisztró & Kotsis Pincészet
- Mokos Pincészet
- Triflafater – szarvasgomba

A Tokaj közelében elterülő Mádot is érdemes feltenni térképünkre, ha egy jót szeretnénk enni. Az apró faluban az elmúlt években egyre több minőségi étterem és borászat vetette meg lábát. A településre nemzetközi szinten először a ma már végleg bezárt Gusteau Kulináris Élményműhely hívta fel a figyelmet, amit a Gault & Millau étteremkalauz akkor az Év Éttermének választott. A lendület viszont itt nem állt meg, Mád pedig tökéletes ötvözi a tokaji borokat a kifinomult ízekkel.
Milyen helyekből érdemes válogatnunk?
- Első Mádi by BG
- Szarkaláb bisztró
- Borbála Bor-bára Kisvendéglő
- Édes Mádkám
- Kardos Supreme BorBistro
- Szepsy Pince
- Mádi Sajt
- Maison aux Pois Borászat és Borbár
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


