2025-07-12
Falusi falatok: a sajtműhelyektől a kolbászokig, íme 12 ínyenc hely, ahol megéri megállni
Bár nyáron a strandolásé a főszerep, nem érdemes megfeledkezni Magyarország másik vonzerejéről sem: a gazdag és sokszínű gasztronómiájáról, amely nemcsak egyszerű vacsorákat tartogat, hanem valódi ízutazásokat is – ajánlunk ezért 12 ínyenc helyet, amelyet érdemes felkeresni, ha különleges, hazai ízekkel is fűszereznéd az utazásod.
A Balaton-felvidék a modern magyar pékségforradalom egyik vidéki úttörője, amit a Kisapátiban, a Szent György-hegy keleti lábánál találunk. Kovács Bea tulajdonos bár eredetileg kórusvezető diplomával rendelkezik, kívülről-belülről ismeri a mesterséget: nem véletlen, hogy a 2019-es Kenyérlelke Fesztiválon a Búzalelke Pékség félbarna kenyere érdemelte ki az első helyet, amibe a badacsonyi borvidék legfontosabb szőlőfajtájának, a rajnai rizlingnek a mustja került.
Nemcsak a Balaton festői vidékén találunk remek pékségeket: a fővárosiak kedvelt kirándulóhelyének számító Pilisben is van egy helyszín, ahova érdemes betérni. A pilisborosjenői Mandelbrot Pékség tökéletes pihenőhelyként szolgál egy kiadós túra után – nem is véletlen, hogy sokan a környező településekről is átjárnak egy jó kakaós csigáért vagy szilvás papucsért. A kenyerek közül a burgonyásból mindenképpen érdemes hazavinni egy veknit, de a kovászossal sem fogunk mellélőni.
Pécs közepén, a Vásárcsarnoktól nem messze találjuk meg Sziber Judit rétesezőjét, aki a 2005-ös nyitás óta rengeteg fesztiválra, vendéglátóhelyre és más rendezvényre juttatta el finomságait. A réteseket Sziber nagymamájának receptjei alapján készítik, szigorúan hagyományos módszerekkel és mesterséges adalékok nélkül. A Mennyei Rétes kínálatában a klasszikus diós, mazsolás-túrós, tökös-mákos és meggyes-mákos mellett olyan különlegességeket is találunk, mint a szilvás-grízes, barackos-túrós vagy lekváros-mákos, de ha valami igazán egyedit kóstolnánk, saját ízlésünk alapján is szívesen összeállítanak nekünk egy-egy rétest.
Rétesből sosem elég: ha Pécs belvárosánál nyugodtabb környezetben falatoznánk, a Poroszlói Rétesház az egyik legjobb választás. Az Ökocentrum szomszédságában található hangulatos helyen saját készítésű, frissen sütött rétesek várják a vendégeket, amelyek között édes és sós változatok is szerepelnek. A szezonális gyümölcsökkel, lekvárokkal vagy akár káposztával gazdagon töltött rétesek mellett házi süteményeket, betyárbatyut és pogácsát is kóstolhatunk. Mindez egy régies, falusi porta nyugalmával és egy kis szabadtéri játéklehetőséggel a gyerekeknek, így a rétesfalatozás igazi családi élménnyé válik.
Budapesthez közel, Etyeken találjuk meg azt a Hegedűs Sajtműhelyt, aminek termékei már többször is bekerültek az ország legjobb sajtjai közé a Magyar Sajtmustrán. 2023-ban például jellegzetes finomságuk, a 24 hónapon át érlelt, alpesi stílusú Hegedűs Sajt vihette haza az aranyérmet, 2024-ben pedig az Etyeki Rouge és az Etyeki Szíjács is arany minősítést kapott a versenyen. Előbbi egy pikáns, rúzsflórával érlelt termék, míg utóbbi egy francia eredetű, mosott kérgű lágy sajt. Ezek mellett van camambertjük és kéksajtjuk is, ráadásul a bicikliseknek és a motorosoknak szombatonként 15 százalék kedvezményt biztosítanak.
Budapest és a Balaton között találjuk meg Baracska apró települését, ami az elmúlt években nemzetközi szinten is kitűnt, főleg, miután a Csíz Sajtműhelynek két ezüst- és egy bronzérmet sikerült begyűjtenie a 2024-es World Cheese Awards bajnokságon. Kun Anita azért kezdett sajtkészítéssel foglalkozni, mert gyermeke születését követően egyre fontosabbá vált számára, hogy minőségi élelmiszerek kerüljenek az asztalra. Sajtok közül akkoriban viszont kevés olyat talált, ami megfelelt volna elvárásainak, így 2010-ben fogta magát, és otthon elkészítette élete legelső sajtját. Mostanra persze sikerült ízig-vérig kitanulnia a szakmát: a fent említett világbajnokságon például a Baracskai Félkemény Öreg Sajt és a Baracskai Szenes vihette haza az ezüstérmet, a Baracskai Félkemény pedig a bronzérmet.
Az édes ízek kedvelőinek Pannonhalma is kiváló úti cél lehet, itt működik ugyanis a Zümi Méhészet, amelynek Mézharmat nevű, markáns ízvilágú méze második helyezett lett a 2024-es Magyarország Méze versenyben – a kitüntetést a Kézműves Finomságok Díj keretében ítélték oda. A családi méhészetben gyógynövényes és krémmézek is kaphatók, de vannak olyan különlegességek is, mint az almáspités méz, a kávés-rumos méz vagy a csokoládés-levendulás méz.
Gujka László méhésznek is van mire büszkének legyen: az Egyesült Államokban minden évben megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny tavalyi eseményén a Gujka Méhészet ámorakácméze (Indigo Bush Honey/ Amorpha Fruticosa Honey) a világ három legjobbja között végzett, de összességében is bekerült a világ 30 legfinomabb terméke közé. A Szolnok-Szandaszőlősön található méhészetben ezen kívül természetesen más ínyencségeket is találunk: van földimogyorós, homoktövises és pisztáciás-csokis krémméz is, de áfonyásat, málnásat és almás-fahéjasat is találunk.
Szintén díjazott termékkel büszkélkedhet a verpeléti Lajos-Király Manufaktúra, ahol a ribizli van a fókuszban. Király Dávid nagyapjától tanulta el a ribizliművelés mesterségét, aki már évtizedekkel korábban remek borokat csinált a gyümölcsből. Király most családjával együtt dolgozik a Mátra lábánál található földeken. Ribizli szörpjük második lett a 2024-es Magyarország Szörpje kategóriában, sőt: feketeribizliből készült boruk a csíkmadarasi 4. Ribizlibor versenyről aranyéremmel térhetett haza 2025-ben.
Magyarország másik felén, a Balaton nyugati csücskében találjuk a többszörösen díjnyertes Spájz Szörpmanufaktúrát. A családi tulajdonú vállalkozás semmilyen sűrítményt nem használ, szörpjeikbe kerülő gyümölcsöket direkt préselik: ezek 50 százalékos gyümölcstartalommal rendelkeznek, és mentesek az ízfokozóktól, a tartósítószerektől és a mesterséges aromáktól és színezékektől is. A Great Taste Awards nemzetközi versenyen először 2019-ben Provence szörpjüket, majd 2021-ben málnaszörpjüket, 2023-ban bodzavirág-, eper- és téli fűszeres szörpjük, 2024-ben pedig málna-, feketeribizli- és Provence szörpjük kapott (ismételt) elismerést.
A Budapesttől keletre található Tóalmáson járva nem is gondolnánk, hogy egy kész gasztroparadicsomba léphetünk be, pedig több mint 20 éve itt üzemel a Kolbász Manufaktúra. A ma már országos lefedettségű termelő rengeteg féle finomságot tud felmutatni: csak a kolbászokból van mangalicából, sertésből, szürkemarhából és szarvasból készült is, emellett kézműves szalámikat, disznósajtot, hurkákat és persze húsokat is árulnak.
Az ország délkeleti részén, Békésen alakult meg a ma már országos népszerűségű Békési Húsmanufaktúra. „Itt minden olyan, mint régen!” – áll a termelő mottója a weboldal elején, amit a vásárlók véleménye alapján született meg. A manufaktúra a hagyományos, minőségi magyar érkezési kultúra megőrzését tűzte ki célként, ennek megfelelően pedig a kolbászoktól kezdve a gourmet termékeken át a hentesáru-különlegességekig, mindent kiváló hazai alapanyagokból készítenek el. A termékek közt találunk marhabeles szalámit, paprikás tokaszalonnát, békési füstölt disznósajtot és még lecsókolbászt is.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!