2025-04-26
Édes és frissítő: ez a 100 éves olasz ital lehet a nyár új őrülete
A ma is népszerű gyümölcsös italt eredetileg az Aperol Spritz ihlette – mutatjuk, hogyan készítsük el egyszerűen az édes, alkoholos változatát.
Az olasz kultúrában évszázadok óta nagy hangsúlyt fektetnek az úgynevezett aperitivo rituáléra, ami a nagyobb étkezések előtti étvágygerjesztőt jelenti. Ez jellemzően ez néhány korty szénsavas koktélt és pár falat sós rágcsát jelentett. Az egyik legnépszerűbb ital hosszú ideje a keserédes Aperol Spritz, ám kereken száz évvel ezelőtt két, az USA-ban élő olasz bevándorló házaspár, Rinaldo és Ezilda Torre szerették volna megalkotni a koktél édesebb változatát: így jött létre az olasz krémszóda, amit ízesített sziruppal, szénsavas vízzel és egyes esetekben tejszínnel készítettek – írja a The Kitchn.

Ma már otthon is pillanatok alatt elkészíthetjük a gyümölcsös üdítőt, de ugyanilyem egyszerűen – gyakorlatilag öt perc alatt – megalkothatjuk a tavaszias koktél változatát is. Íme, a recept!
- jég;
- 3 cl málnaszörp;
- 4,5 cl vodka (nem kötelező);
- 2,5 dl hideg szóda;
- 1,5 cl tejszín;
- tejszínhab a tálaláshoz;
- friss málna a tálaláshoz.
- Töltsünk meg egy magas poharat félig jéggel.
- Adjuk hozzá a málnaszörpöt és a vodkát, ha használunk.
- Öntsük rá a szódát, ezután a tejszínt, majd keverjük össze.
- Ízlés szerint díszítsük tejszínhabbal és friss málnával.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!