2025-12-17
Így készül a zeljanica, a bosnyákok karácsonyi pitéje
Míg nálunk a halászlé és a bejgli számít a karácsony elengedhetetlen fogásának, Bosznia-Hercegovinában sok háztartás a zeljanicára esküszik. A piteszerű tésztaételnek létezik húsos változata is, hagyományosan azonban spenótból és túróból vagy sajtból készül.
A zeljanica egy hagyományos bosnyák étel, amit elsősorban a téli hónapokban fogyasztanak, de különleges alkalmakkor is gyakran kerül az asztalokra. Karácsonykor például egy bevett receptnek számít, mivel a balkáni ortodox közösségekben a gazdag étel a jó szerencsét és a bőséget szimbolizálja. Az alaphozzávalók a filo tészta, a spenót és a sós túró, alább pedig a receptet is bemutatjuk.
A tésztához:
- 500 g liszt
- 300 ml langyos víz
- só
A töltelékhez:
- 500 g túró
- 300 g spenót
- 2 ek tejföl
A sütéshez:
- liszt
- olaj
- 5-6 ek szobahőmérsékletű tej
- további tejföl a tálaláshoz (opcionális)

A tésztát:
- Adjunk hozzá pár csipet sót a liszthez, majd óvatosan öntsük hozzá a langyos vizet is. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát addig, amíg már nem ragad hozzá az edényhez. Ha szükséges, szórjunk még bele némi lisztet. Egy olajozott tányéron hagyjuk legalább fél órán át pihenni a tésztagolyót – fontos, hogy a tészta tetejét is kenjük be olajjal, ne csak az alját, mert így megelőzhetjük, hogy kiszáradjon. Ha nem elég nagy a konyhánkban a felület, három részre választhatjuk a tésztagolyót, így a későbbi feltekerés is egyszerűbb lesz. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk akkorára, amekkorára tudjuk. Így nagyon vékony lesz a tészta, de ez a lényeg.
A tölteléket:
- A töltelékhez mossuk meg és vágjuk fel a spenótot, majd keverjük össze a túróval, a sóval és a tejföllel.
- Kenjünk ki olajjal egy tepsit. A sütéshez egy szélesebb tepsire lesz szükségünk, mivel a zeljanica egy kör alakú, piteformájú finomság. Kezdjük el előmelegíteni a sütőt is.
- Ezt követően oszlassuk el a spenótot a kinyújtott tésztán, és kezdjük el felcsavarni azt.
- A tepsi közepétől kezdve tekerjük csigaformára a felcsavart tésztát. Ha három kisebb tésztagolyóval dolgoztunk, akkor zárjuk le mindegyiknek a végét vagy próbáljuk meg összekapcsolni azokat. A lényeg, hogy folytassuk a csigaformát.
- Ezután 200 fokon süssük nagyjából 30 percig a zeljanicát. A 25. percben vegyük ki az egészet a sütőből és oszlassunk el rajta 5-6 evőkanálnyi tejet. Erre azért van szükség, hogy ne legyen túlságosan ropogós a külseje.
- Végezetül tegyük vissza további 5 percre, majd némi pihentetést követően fogyaszthatjuk is. Tálaláskor bátran rákanalazhatunk 1-2 kanál tejfölt vagy joghurtot, de önmagában is fogyaszthatjuk.
(Recept)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


