Melegszendvics francia eleganciával: így készült a Croque Madame
Croque Madame
Fotó: Shutterstock

2025-02-18

Melegszendvics francia eleganciával: így készült a Croque Madame

A reggelikkel általában nem szeretünk sokat bajlódni, ahhoz viszont, hogy egy kis csavart tegyünk a nap első fogására, nem kell konyhamesternek lenni. A Croque Madame például nemcsak, hogy laktató, de pillanatok alatt elkészíthető.

Olvasztott sajt, vaj, ropogósra pirított fehér kenyér, vaj és sok sonka: nagyjából ennyi hozzávalóra van szükségünk ahhoz, hogy elkészítsük Franciaország jellegzetes reggeli melegszendvicsét, a Croque Madamet. A recept történetének kezdete megegyezik a francia kávéházi kultúra felvirágzásával: a szendvics legelőször 1910-ben szerepelt étlapon, és hamarosan Párizs irodalmi körének szívébe is belopta magát – Marcel Proust például Az eltűnt idő nyomában című regényében is megemlítette.

A Croque Madame egyébként a hozzá hasonló Croque Monsieurból fejlődött ki: a kettő között annyi a különbség, hogy előbbi tetejére buggyantott vagy tükörtojást is raknak.
Hozzávalók (2 szendvicshez):
Image
Croque Madame
Fotó: Shutterstock
  • 4 szelet fehér kenyér
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 180 ml tej
  • 120 g sajt (vagy ízlés szerint)
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál őrölt fekete bors
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 4 szelet főtt sonka
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 tojás
  • némi friss metélőhagyma a díszítéshez.
Így készítsük el:
  1. Első lépésként vegyünk elő egy tapadásmentes serpenyőt. Kenjük egyenletesen meg a kenyérszeletek egyik oldalát vajjal, majd tegyük ezeket vajas felükkel lefelé a serpenyőbe. Enyhén pirítsuk meg a szeleteket ügyelve arra, hogy ne süssük őket túl, mivel az utolsó lépésben bekerülnek majd a sütőbe.
  2. Miután kiszedtük a kenyeret a serpenyőből, olvasszuk fel benne a vajat, keverjük bele a lisztet, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet. A keveréket ezután forraljuk fel, majd rögtön vegyük is lejjebb a hőfokot, hogy megfelelően besűrűsödjön.
  3. Végül sózzuk, borsozzuk és a szerecsendiót is adjuk hozzá – ezzel el is készül a besamel mártás.
  4. A kenyérszeleteken kenjük végig a mártást, szórjuk meg sajttal, tegyünk rá két-két szelet sonkát, és a másik pirítós belső oldalára kenjünk a dijoni mustárból. A másik oldalán oszlassunk el még egy kevés mártást és sajtot – ez lesz a szendvics teteje.
  5. Ezután rakjuk be pár percre a sütőbe, hogy a sajt kellően megolvadjon, de a kenyér ne égjen meg.
  6. A maradék vajat is olvasszuk meg, majd üssük rá a tojásokat. Igyekezzünk nem túlfőzni, hiszen a Croque Madame esszenciája, hogy a sárgák még folyósak maradjanak. Ezt követően viszont tálalhatjuk is: tegyük a tojást a szendvics tetejére, szórjuk meg némi metélőhagymával, és már fogyaszthatjuk is!

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!