2025-01-03
2 közkedvelt finomság, amit az egész világon csak a magyarok esznek
Legtöbben valószínűleg a pacalra, szalontüdőre vagy éppen a sült vérre gondolnak, pedig a megosztónak számító fogásokat a világ több pontján is fogyasztják. Ezzel szemben létezik két olyan magyar különlegesség, amit az itthon ismert formájában csak nálunk találunk.
Becsapós, hiszen az ételnek nincs sok köze a Hortobágyhoz, és az is szinte biztos, hogy nem is innen származik. Sokan úgy tudják, hogy a recept az 1958-as brüsszeli világkiállításra született, pedig már a 19. század is felbukkant, de a „világhírnévre” valóban a belga főváros nemzetközi seregszemléjén tett szert – mutatja be a magyar klasszikus eredetét a Vince.
A tejföllel megbolondított borjúpörkölt és a palacsintatészta párosítása akkoriban frissen hatott, amit természetesen itthon is meglovagoltak, így a hortobágyi palacsinta népszerűsége tovább növekedett. Vonzerejét éppen egyszerűsége adja: nem kell más hozzá, csak palacsinta, pörkölt és tejföl. A tésztát a szokásosnál kicsit vastagabbra érdemes sütni, a pörkölt pedig lényegében bármilyen húsból készülhet, de borjúból a legfinomabb, ahogy az eredeti receptben is szerepel.
A pörköltet darálva, szaft nélkül töltik a palacsintába, amit az édes változatokkal ellentétben nem összegöngyölnek, hanem táskaszerűen behajtanak. A pörkölt szaftját tejföllel kell összekeverni, majd leönteni vele a palacsintát, sütőben összemelegíteni, és már készen is áll a tálalásra.

Vannak, akik „menzás ételnek" csúfolják, pedig a diós tészta igényesen is elkészíthető, ráadásul csak a magyaroknak jutott eszébe. A Vince szerint se a lekváros, se simán porcukros változatban nem található meg más ország konyhájában – érdekes kérdés, hogy ez miért alakult így. Annyi bizonyos, hogy a pasta szülőhazájában, Olaszországban szóba se kerülhet az, hogy egy tésztaétel édes legyen.
Sós változatban viszont már náluk is találunk diós tésztához hasonló ételt, aminek csak nyomokban van köze a miénkhez, hiszen a pasta con salsa di noci egy fokhagymából, parmezánból és dióból megalkotott pestóval készült fogás.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!