2024-12-27
Csak egyetlen magyar fogás fért be a világ 100 legjobb étele közé
Izgalmas időszak a Taste Atlas számára az év vége, hiszen a nemzetközi gasztroportál ilyenkor állítja össze olvasói vélemények alapján az adott évre vonatkozó top 100-as ranglistáját. Ebből többféle is létezik, az egyik legérdekesebb viszont egyértelműen a világ legjobb fogásairól szóló lista, amibe belekerült egy közkedvelt magyar leves.
A Taste Atlas az ünnepi időszakban közzétette a világ 100 legjobb ételét felsoroló ranglistáját. A portál azzal tűnik ki a sok receptmegosztó weboldal közül, hogy elsősorban az egyes nemzetek konyháira, fogásaira fókuszál, tehát egyfajta gasztronómiai világtérképként működik.
Felületén eddig több mint 11 ezer nemzeti ételt, közel 6500 helyi alapanyagot és mintegy 24 ezer éttermet gyűjtöttek össze a szerkesztők és az olvasók. A több mint 50 ezer főt számláló regisztrált olvasókör pedig folyamatosan bővíti és frissíti a felhozatalt, és rendszeresen értékelhetik a világ ételeit, konyháit, éttermeit és gasztronómiai úti céljait, ezért a portál tökéletes választás azoknak, akik egy tartalmas kulináris utazásra indulnának.
Eszerint az idei kedvenc a kolumbiai lechona lett, ami egy zöldségekkel és fűszerekkel töltött malac. A disznóhúst több órán keresztül sütik, az akár 100 főt kiszolgáló fogás általában az ünnepek alatt kerül az asztalokra. Második helyen Olaszország örök klasszikusa, a nápolyi pizza áll, a bronzérmes ételt pedig Brazíliában kell keresnünk: a picanha, azaz a keresztfartő, ami a hátszínhez hasonló ízletes húsrész – nem véletlen, hogy az ország egyik legelterjedtebb fogásának számít.
- Lechona – Kolumbia (töltött malachús)
- Nápolyi pizza – Olaszország
- Picanha – Brazília (hátszín felső része)
- Rechta – Algéria (tésztaétel hússal és sok zöldséggel)
- Phanaeng Curry – Thaiföld (sűrű, kizárólag húsos, vöröscurrys étel)
- Asado – Argentína (szabadtéren grillezett húsétel, az összejövetelek sztárja)
- Çökertme kebabı – Törökország (speciális összetevőkben pácolt, borjúhúsos kebab)
- Rawon – Indonézia (sötét színű, feketediós marhahúsleves)
- Cağ kebabı – Törökország (fél napig pácolt, függőlegesen egymásra rakott, füstölt bárányszeletes kebab)
- Tibs – Etiópia (zöldséges húsétel)
A 100 legjobb fogásról ezen a linken olvashatunk többet.
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!