2025-08-03
Friss, nyárias és pofonegyszerű – dobd össze reggelire Erdély padlizsánkrémét!
A forró nyári reggeleken különösen jól tud esni valami könnyű, mégis karakteres fogás – épp mint Erdély jellegzetes padlizsánkrémje, a vinete, amely egyszerű, füstös, krémes, ráadásul mártogatósként is megállja a helyét.
A vinete (vagy más néven: vinyete, vineta, vinetta) Erdély jellegzetes padlizsánkrémje, amit leginkább kenyérre kenve fogyasztanak, de mártogatósként is szuper választás. Az elkészítése ráadásul pofonegyszerű, hiszen csak néhány alapanyag kell hozzá,és már kész is a füstös, krémes finomság.
- 2 padlizsán
- 1 nagyobb hagyma
- 2 ek majonéz
- 1 ek citromlé
- 3 ek olívaolaj
- só (ízlés szerint)
- Először szúrkáljuk meg villával a padlizsánokat, majd serpenyőben vagy grillen süssük a addig, amíg puhák nem lesznek (mérettől függően 20-40 perc). Fontos, hogy a folyamat közben forgassuk meg a padlizsánokat, hogy mind a „négy” oldaluk egyenletesen süljön meg.
- Amikor a bőrük már megpirult és belülről is puhák, tegyük őket a mosogató fölé egy szűrőbe, majd hideg vízzel hűtsük le. Egy kés segítségével ekkor már lehámozhatjuk a héjat, a húst viszont hagyjuk a szűrőben lecsepegni.
- Egy botmixer vagy turmixgép segítségével pépesítsük a padlizsánt, az olajat kanalanként adjuk hozzá. Ezután mehet bele a citromlé, majd keverés után sózzuk és dobjuk hozzá a kockára vágott hagymát is. Tegyük át az egészet egy tálba, amit legalább egy órára rakjunk be a hűtőbe.
- Szervírozáshoz kenjük kenyérre vagy pitára, esetleg vágjunk hozzá néhány szelet paradicsomot.
(Recept)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


