2024-07-18
Hűsölj Szicília kedvenc desszertjével, a granitával
A jeges édesség sokak szerint Szicíliából származik, állaga nagyon hasonlít a sorbetre, azonban mégsem az. A gyümölcsös jégkásával főként strandokon találkozhatunk, ahol gépek keverik a jeges innivalót, de könnyedén elkészíthetjük otthon is.
Néhány forrás szerint a szicíliai Messina városából származik, más leírások alapján azonban a granita története egészen az ókori Mezopotámiáig vagy Egyiptomig nyúlik vissza, ami nagyjából 4000 éves múltat jelent. Állítólag az uralkodók körében népszerű volt, így az ünnepélyeken és ceremóniákon rendszeresen felszolgálták a desszertet. Úgy tartják, a granita a hódító Nagy Sándor személyes kedvenc hűsítője volt, emiatt az ókori futárok több száz kilométer távot tettek meg csak azért, hogy az elkészítéséhez havat és jeget szállítsanak a Földközi-tenger vidékére. Dél-Itáliában ősrégi receptnek számít, míg Szicíliában egyenesen helyi különlegességgé vált. A térségben előszeretettel fogyasztják a mandulás, pisztáciás és kávés változatát is. A helyi éttermekben frissítő hatása miatt gyakran fogások között tálalják, de fantasztikus desszert készül a cukorszirupos édességből.
- 1 csésze víz;
- fél csésze cukor;
- fél csésze ízesítő, lehet bármilyen gyümölcslé, gyümölcspüré, kávé, likőr, stb.;
- ízlés szerint friss fűszernövény, például bazsalikom vagy menta;
- igény szerint alkohol, ha kicsit megbolondítanánk a granitát, ám ebben az esetben számoljunk azzal, hogy kevésbé lesz kásás állagú a végeredmény.

- Először is dobjunk össze egy egyszerű cukorszirupot: gyöngyöző vízhez adjuk hozzá a cukrot, majd közepes lángon kevergessük, míg elolvad.
- Vegyük le az edényt a tűhelyről, ízlés szerint adhatunk hozzá néhány csepp citromlevet, akár friss fűszernövényt is, ezután hagyjuk fél órát hűlni.
- Távolítsuk el fűszernövényeket a szirupból, majd kevergetés közben öntsük hozzá az ízesítésként szolgáló gyümölcslevet.
- Az így kapott granitát öntsük ki egy mélyebb edénybe, majd tegyük be a mélyhűtőbe fél órára.
- Vegyük ki az edényt, villával keverjük át az egész masszát, ezután még fél órát pihentessük a mélyhűtőben.
- 3-4 órán keresztül ismételjük meg a folyamatot, hogy igazi jégkása állagot kapjunk.
A minél darabosabb állag elérése érdekében keverés közben nyúljunk le az edény aljára is, hogy az egész masszát jól átdolgozhassuk. Ez azért szükséges, mert így akadályozzuk meg, hogy a granitánk egy nagy jégdarabbá váljon, és a számunkra ideális, jégkása végeredményt kapjuk. Három óra elteltével ha úgy látjuk, hogy kellemes, ideális az állaga, érdemes rögtön tálalni, hiszen a melegben könnyen elolvad. Fagyasztóban azonban még 24 órán át eláll.
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


