2025-04-22
Pillanatok alatt elkészítheted az amerikaiak egyik legősibb receptjét
A gríz az Egyesült Államokban már klasszikus, hagyományos fogásnak számít, ám sokan nem tudják, hogy az egyszerű ételt az amerikai őslakosok már évszázadokkal ezelőtt is fogyasztották. Mutatjuk, honnan ered az egészséges, laktató gríz, és azt is, hogy hogyan készítsük el.
Az USA-ban a gríz egyet jelent a délvidéki konyhával. Az olasz polentához hasonlóan egyfajta durvára őrölt kásáról van szó, amelyet leggyakrabban kukoricából készítenek. Alapvetően krémes, lágy textúrával rendelkezik, egyes változatai pedig lehetnek sósak és édesek is. Leggyakrabban ropogós garnélarákkal, sajttal vagy cajun fűszerekkel tálalják Louisiana, Georgia, Tennessee és más államok háztartásaiban – írja a VegNews.
A kutatások szerint már jóval azelőtt feltalálták, hogy az USA-ban egyáltalán létezett volna. Az őslakosok, például a krík, csaktó és cseroki törzsek a kukoricát durva lisztté őrölték, hogy a mai grízhez hasonló ételt készítsenek. A feljegyzések szerint amikor az európaiak megérkeztek Amerikába, átvették ezt az ételt, és a mai nevét adták neki. Ezután lényegében az európai gyarmatosítóknak köszönhetően vált a kukoricadara fontos alapanyaggá, hiszen hamar rájöttek, hogy az elkészítése nemcsak könnyű, de olcsó is, ráadásul szinte bármilyen alapanyaggal kombinálhatták.
- 1 liter víz;
- 250 g kukoricadara;
- 2 db szárított babérlevél;
- fél teáskanál só;
- 110 g sótlan vaj;
- 55 g parmezán sajt;
- 2 dl tejszín.
- Első lépésként melegítsük fel és áztassuk be a grízt. Öntsük egy lábasba a vizet, majd adjuk hozzá a grízt, a babérlevelet és sózzuk.
- Melegítsük magas hőfokon, majd miután felforrt a víz, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni 15 percig.
- Közben vágjuk 8 darabra a vajat és reszeljük le a parmezánt. Ha ezzel megvagyunk, tegyük vissza a grízt a tűzhelyre és közepes lángon főzzük 20-25 percig. Rendszeresen kevergessük, hogy nehogy becsomósodjon vagy odaégjen.
- Akkor lesz kész, ha a víz nagy része eltűnt és a gríz maga is megpuhult.
- Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a babérleveleket, majd ezután szórjuk bele a sajtot és a vajat, öntsük fel a tejszínnel és tálalás előtt keverjük készre.
(A recept forrása: The Kitchn)

Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!