2025-01-25
Pikáns és mindenhez passzol: így készül a klasszikus jamaikai fűszeres csirke
A jerköt sokan csak Jamaika szószaként emlegetik, nem véletlenül: a helyiek körében olyan népszerű, hogy legtöbb étkezéskor előkerül, ráadásul szinte minden ételhez passzol. Főként a pikáns ízéről, valamint jellegzetes fűszereiről ismert, és akár pillanatok alatt összedobhatjuk otthon is.
A szinte már fekete színű szósz alapját az intenzív, friss zöldségek adják, hiszen többféle hagymát és gyömbért is tartalmaz. Ha először készítjük, érdemes mindenből kicsit kevesebb mennyiséget felhasználni, hogy könnyebb legyen az ismerkedés az ízvilággal.
- 0,5 dl kókusztejszín;
- 1 db zöld jalapeno paprika ;
- 2 db újhagyma;
- 8 szál kakukkfű;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér;
- 1 lime héja és leve;
- ízlés szerint 1 teáskanál szegfűbors;
- 8 db csirkecomb.

- Melegítsük fel a sütőt 200 Celsius-fokra.
- A növényeket aprítsuk fel és a fűszerekkel együtt dobjuk bele egy konyhai robotgépbe. Adjuk hozzá a kókusztejszínt, majd facsarjuk bele a lime levét és reszeljük rá a héját is.
- Turmixoljuk össze.
- Vágjuk fel a csirkecombokat, majd alaposan kenjük be a külsejüket a jerk szósszal.
- Süssük a sütőben 45-50 percig, amíg aranybarnára sülnek.
- A tálaláshoz szórjuk meg friss kakukkfűvel, és ízlés szerint tálaljuk rizzsel vagy krumplival.
(Forrás: BBC Good Food)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!