Lepj meg mindenkit! 3 ellenállhatatlan külföldi desszert a karácsonyi asztalra Lepj meg mindenkit! 3 ellenállhatatlan külföldi desszert a karácsonyi asztalra
Kahk
Fotó: Shutterstock

2024-12-23

  • Drive
  • Gasztro
  • Lepj meg mindenkit! 3 ellenállhatatlan külföldi desszert a karácsonyi asztalra

Lepj meg mindenkit! 3 ellenállhatatlan külföldi desszert a karácsonyi asztalra

Ha idén kísérlezeteznénk, akkor érdemes lehet külföldről is ihletet meríteni. Most három országból – pontosabban Németországból, a Dél-afrikai Köztársaságból és Egyiptomból – hoztunk egy-egy süteményt azoknak, akik valami izgalmas desszertet varázsolnának a karácsonyi asztalra.

Kahk, Egyiptom

Egyiptomban a karácsonyi kahk-készítés hagyománya legalább annyira idős, mint a fáraók maguk. Mint a Lonely Planet is írja, már Théba és Memphisz templomainak falain is találtak olyan rajzokat, amelyeken a nők éppen ezt a süteményt készítik. Az ókori időkben a kahkokat általában datolyával és fügével töltötték meg, ma már viszont számos változata létezik – a legtöbbször datolyát, pisztáciát és dióféléket használnak, amiket később fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel fűszereznek.

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • ½ tk őrölt fahéj
  • 300 g vaj (vagy ghee)
  • 50 g porcukor
  • 120 ml tej

A töltelékhez:

  • 120 g datolya
  • 1 ek vaj
  • ½ ek őrölt fahéj
  • 1-2 csipet só
Így készítsük el:

A tölteléket:

  1. Tegyük a kimagozott datolyát egy konyhai robotgépbe és pépesítsük. Ezzel párhuzamosan állítsuk alacsony lángra a tűzhelyet, majd tegyünk rá egy kisebb lábast, amiben olvasszuk fel a vajat.
  2. Ezt követően adjuk hozzá a datolyapépet és a fahéjat, majd ha már kellően puha a keverék, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és hagyjuk a datolyákat kihűlni.
  3. Amikor a paszta már kellően kihűlt, formázzunk kisebb golyókat belőle. Rakjuk ezeket egy sütőpapírral kibélelt tálcára, és tegyük a hűtőbe.

A tésztát:

  1. Öntsük bele egy tálba a lisztet, a fahéjat a sütőport és a sót. Egy másik tálban keverjük össze a vajat a porcukorral, és egy habverős segítségével addig dolgozzunk rajta, amíg levegős nem lesz. Ezután keverjük össze a két tál tartalmát, és öntsük hozzá a tejet is. A tésztából készítsünk egy puha, ruganyós golyót. Takarjuk le az egészet, és rakjuk nagyjából fél órára a hűtőbe.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és készítsünk elő két sütőpapírral bélelt sütőtálcát. A tésztából formázzunk nagyjából kétszer akkora golyókat, mint amiket a datolyából készítettünk. Ezután elkezdhetjük megtölteni a tésztát a datolyapasztával: nyomjuk be a tészta közepét, ebbe helyezzük bele a tölteléket, majd húzzuk be a tészta széleit úgy, hogy teljesen elfedje a datolyát.
  3. Egy villával kicsit nyomkodjuk be a tetejét. A golyókat úgy rakjuk a sütőtálcára, hogy ne érjenek össze. Végül 180 fokon süssük őket nagyjából 15-18 percig. Tálaláshoz szórjuk meg a kahkok tetejét egy kis porcukorral.

(Recept)

Malva puding – Dél-afrikai Köztársaság
Image
Malva puding
Fotó: CarlaMc, Getty Images

Hozzávalók (kb. 5-6 adaghoz):

A pudinghoz:

  • 180 g cukor
  • 150 g liszt
  • 80 ml tej
  • 2 nagyobb tojás
  • 1 ek baracklekvár
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 tk ecet
  • 1-2 csipet só
  • vaníliafagylalt (opcionális)

A szószhoz:

  • 200 ml tejszín
  • 100 g vaj
  • 90-150 g cukor (ízlés kérdése)
  • 90 ml meleg víz
  • 2 tk vaníliakivonat
  • brandy/whisky (opcionális)
Így készítsük el:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és zsírozzunk/vajazzunk ki egy kb 20x20 centiméteres tepsit. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót.
  2. Ezt követően keverjük össze a cukrot és a tojásokat, majd verjük fel az egészet addig, amíg sűrű és citromszínű nem lesz, végül pedig adjuk hozzá a lekvárt is, és dolgozzuk el alaposan.
  3. Olvasszuk meg a vajat, és adjuk hozzá az ecetet is.
  4. Következő lépésként öntsük a tojásos keverékhez a lisztet és a tejet is. Habverővel ismét verjük fel.
  5. Ha készen vagyunk, öntsük az egészet a tepsibe, és 180 fokon süssük nagyjából 30-45 percig.
  6. Amíg sül a sütemény, elkezdhetjük összeállítani a szósz, amihez csak egy lábasba kell tennünk a hozzávalókat, majd közepes lángon némi kevergetés mellett várjuk meg, amíg szépen összeáll.
  7. Ha elkészült a sütemény, nyakon is önthetjük a szósszal. Ha szeretnénk, egy gombóc vaníliafagylaltot is rákanalazhatunk a szeletekre.  

(Recept)

Stollen – Németország
Image
Stollen
Fotó: Shutterstock

Németország gyümölcskenyerének is adhatunk egy esélyt: a középkorból származó sütemény Drezda városához köthető, és mivel eredetvédett, ezért hivatalosan csak azt lehet stollennek nevezni, ami itt készült.

Hozzávalók (kb. 24 adaghoz):

A tésztához:

  • 230 ml tej
  • 3 ek élesztőpor
  • 100 g cukor
  • 500 g liszt
  • 1 nagyobb tojás
  • 2 tojássárgája
  • 170 g sótlan vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 lapos tk őrölt kardamom
  • 1 lapos tk őrölt szerecsendió
  • ½ tk őrölt fahéj
  • 230 g mandulakrém (lehetőleg nem túl cukros)

A töltelékhez:

  • 250 g mazsola
  • 85 g kandírozott citromhéj
  • 85 g kandírozott narancshéj
  • 85 g blansírozott madnula (finomra vágva)
  • 80 ml sötét rum

A díszítéshez:

  • 100 g vaj
  • porcukor
Így készítsük el:
  1. Tegyük egy közepes tálba a kandírozott citromhéjat, narancshéjat, a mazsolát és a mandulát, majd öntsük rá a sötét rumot. Keverjünk rajta párat, aztán tegyük félre pihenni.
  2. Keverjük el az élesztőt nagyjából 2 evőkanálnyi cukorral és a meleg tejjel, majd pihentessük szobahőmérsékleten körülbelül 15 percig.
  3. Dobjuk bele a maradék cukrot, a lisztet, a tojást, a tojássárgákat, a vajat, a vaníliakivonatot, a reszelt citromhéjat, a sót, a kardamomot, a szerecsendiót és a fahéjat egy konyhai robotgépbe, majd adjuk hozzá a tejes-élesztős keveréket is. Dolgozzunk rajta addig, amíg össze nem áll egy gombócba, ezután takarjuk le, és hagyjuk 1-2 óráig pihenni egy melegebb helyen.
  4. Ezt követően lapítsuk ki a tésztát, és gyúrjuk hozzá a rumba áztatott gyümölcsöket – ha nem szívták fel az összes rumot, akkor először szűrjük le. Ha a tészta egy kicsit ragadós, adjunk hozzá még némi lisztet.
  5. Lisztezzük be a konyhapultot, majd osszuk két egyenlő részre a tésztát, és formázzunk belőle oválisokat. Ezután nyomkodjuk a közepébe a mandulapasztát úgy, hogy a hosszanti felén végigérjen az ovális egyik végétől a másikig (tehát mintha egy hosszanti felezővonalat készítenénk a közepére). Először hajtsuk be bal oldalát, majd hajtsuk rá a jobb oldalát is. Egyenes tenyerünkkel nyomjunk egyet az összehajtott tészta közepére, majd hajtogassuk be a tetejét és az alját is – ettől kapja meg jellegzetes „dudoros” formáját. Végül tegyük a két stollent egy sütőpapírral kibélelt tálcára, takarjuk le, és egy meleg helyen pihentessük további 45 percig.
  6. Ha szépen megkeltek, tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg aranybarnák lesznek. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd szurkáljunk fogpiszkálóval néhány lyukat a tésztákba, és öntsük rá a vajat.
  7. Tálalás előtt szórjuk meg bőségesen porcukorral.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!