A síelők kedvenc étele: így készül a híres osztrák sajtos galuska, a Käsespätzle
Käsespätzle
Fotó: MN84, Shutterstock

2025-11-14

A síelők kedvenc étele: így készül a híres osztrák sajtos galuska, a Käsespätzle

A síelés után kevés jobb érzés van, mint betérni egy hangulatos alpesi hüttébe. Aki pedig már járt ilyen helyen, szinte biztosan találkozott a klasszikus osztrák-német sajtos galuskával, a Käsespätzle-vel. A laktató, sajttal és pirított hagymával tálalt fogás az egyik legnépszerűbb étel az Alpok síparadicsomaiban, ráadásul otthon is könnyen elkészíthető.

A Käsespätzle hagyományos dél-német és osztrák étel, amelynek eredete a sváb és az alpesi paraszti konyhába nyúlik vissza. A tojásos galuska (Spätzle) már a középkorban is elterjedt volt a Duna mentén, a hegyi pásztorok pedig később sajttal és helyi hozzávalókkal tették még tartalmasabbá. Azóta a Käsespätzle az alpesi hütték kihagyhatatlan fogásává vált – télen szinte nincs is síterep, ahol ne kerüljön a menüre.

Hozzávalók (2 adaghoz):
Image
Käsespätzle
Fotó: MN84, Shutterstock

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 3 tojás
  • 5 g só
  • 50 ml langyos víz

A käsespätzle-hoz: 

  • vaj 
  • 1 nagyobb hagyma
  • 100 g sajt (vagy ízlés szerint) 

A díszítéshez: 

  • 1 hagyma a pirított hagymához, de kész bolti változatot is használhatunk
  • petrezselyem
  • só, bors (ízlés szerint)

 

Így készítsük el:
  1. Első lépésként keverjük össze a lisztet, a tojásokat és a sót, majd óvatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet – fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet, a tésztának nyúlósnak és ragacsosnak kell lennie. Rakjunk fel egy lábasnyi vizet főni, sózzuk, majd a tésztát egy szaggatóval szaggassuk bele a forró vízbe. 
  2. Kockázzuk fel a hagymát és reszeljük le a sajtot. Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat, majd pirítsuk világosbarnára a hagymát. Ezután jöhet bele a tészta, végül pedig a sajt is. Miközben a sajt olvad, sózzuk, borsozzuk az egészet, és adjunk hozzá némi petrezselymet is. 
  3. Ha mi készítenénk a pirított hagymát, akkor csak vágjuk fel vékony körszeletekre azt, szórjuk meg paprikával, forgassuk meg lisztben, végezetül pedig forró olajban süssük ki.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!