2025-11-14
A síelők kedvenc étele: így készül a híres osztrák sajtos galuska, a Käsespätzle
A síelés után kevés jobb érzés van, mint betérni egy hangulatos alpesi hüttébe. Aki pedig már járt ilyen helyen, szinte biztosan találkozott a klasszikus osztrák-német sajtos galuskával, a Käsespätzle-vel. A laktató, sajttal és pirított hagymával tálalt fogás az egyik legnépszerűbb étel az Alpok síparadicsomaiban, ráadásul otthon is könnyen elkészíthető.
A Käsespätzle hagyományos dél-német és osztrák étel, amelynek eredete a sváb és az alpesi paraszti konyhába nyúlik vissza. A tojásos galuska (Spätzle) már a középkorban is elterjedt volt a Duna mentén, a hegyi pásztorok pedig később sajttal és helyi hozzávalókkal tették még tartalmasabbá. Azóta a Käsespätzle az alpesi hütték kihagyhatatlan fogásává vált – télen szinte nincs is síterep, ahol ne kerüljön a menüre.

A tésztához:
- 250 g liszt
- 3 tojás
- 5 g só
- 50 ml langyos víz
A käsespätzle-hoz:
- vaj
- 1 nagyobb hagyma
- 100 g sajt (vagy ízlés szerint)
A díszítéshez:
- 1 hagyma a pirított hagymához, de kész bolti változatot is használhatunk
- petrezselyem
- só, bors (ízlés szerint)
- Első lépésként keverjük össze a lisztet, a tojásokat és a sót, majd óvatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet – fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet, a tésztának nyúlósnak és ragacsosnak kell lennie. Rakjunk fel egy lábasnyi vizet főni, sózzuk, majd a tésztát egy szaggatóval szaggassuk bele a forró vízbe.
- Kockázzuk fel a hagymát és reszeljük le a sajtot. Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat, majd pirítsuk világosbarnára a hagymát. Ezután jöhet bele a tészta, végül pedig a sajt is. Miközben a sajt olvad, sózzuk, borsozzuk az egészet, és adjunk hozzá némi petrezselymet is.
- Ha mi készítenénk a pirított hagymát, akkor csak vágjuk fel vékony körszeletekre azt, szórjuk meg paprikával, forgassuk meg lisztben, végezetül pedig forró olajban süssük ki.
(Recept)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


