Az osztrák konyha klasszikusa: így készíts tökéletes császármorzsát Az osztrák konyha klasszikusa: így készíts tökéletes császármorzsát
Császármorzsa
Fotó: Shutterstock

2024-11-30

  • Drive
  • Gasztro
  • Az osztrák konyha klasszikusa: így készíts tökéletes császármorzsát

Az osztrák konyha klasszikusa: így készíts tökéletes császármorzsát

Aki rendszeresen jár síelni Ausztriába, az biztosan nem hagyja ki a hüttékben kínált kaiserschmarrnt. Az osztrák konyha egyik legalapvetőbb fogásának számító császármorzsa főételként és desszertként is megállja a helyét, elkészítése ráadásul nem is igényel különösebb szakmai háttértudást.

A kaiserschmarrn, avagy magyarul császármorzsa Ausztriában a téli időszak sztárja, eredetét pedig több legenda is övezi. Az egyik szerint a finomságot Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette el először az uralkodópár számára. Sisi tudniillik kifejezetten ügyelt az alakjára, emiatt diétás étrendet követett és rengeteget sportolt. Azonban időnként még ő is megkívánta az édességeket, ezért a császári udvar szakácsai egy palacsintatésztához hasonló fogással lepték meg. Sajnos a séfek próbálkozása nem nyűgözte le Sisit, így végül továbbadta Ferenc Józsefnek, akinek viszont teljesen más véleménye volt róla.

Úgy tartják, hogy annyira tetszett az uralkodónak, hogy a császármorzsa nyomban bekerült a császári receptkönyvbe.
Image
Császármorzsa
Fotó: Shutterstock

A másik legenda szerint a receptet magának Ferenc Józsefnek köszönhetjük. Eszerint a császár nagy rajongója volt a palacsintának, azonban mivel kényszerdiétára fogták, ezért annak érdekében, hogy elkerülje Sisi és a többiek figyelmét, éjszaka próbált meg falatozni a finomságból. Mivel azonban az uralkodónak nem volt túlságosan nagy tapasztalata a konyhában, palacsinta helyett egy morzsás végeredmény született – ez viszont úgy tűnik, egyáltalán nem ment az ízek rovására, hiszen Ferenc Józsefnek ugyanannyira ízlett a koszt, mint a palacsinta.

Hozzávalók (4 adaghoz):
  • 6 tojás;
  • 350 - 400 ml tej;
  • 180-200 g finomliszt;
  • 3 evőkanál cukor;
  • 2 evőkanál mazsola (kb. 20 g);
  • 1 csomag vaníliás cukor;
  • Ízlés szerint néhány csepp rum;
  • 1 citrom reszelt héja;
  • egy csipetnyi só;
  • 50 g vaj a sütéshez;
  • porcukor a tálaláshoz.
Így készítsük el:
  1. Vegyünk elő egy kisebb tálat, töltsük bele a rumot és nagyjából 15 percen át áztassuk benne a mazsolát. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és amíg ázik a mazsola, olvasszuk meg a vajat egy tűzálló serpenyőben.
  2. Közben a tésztához keverjük simára a tojássárgáját, a tejet, a lisztet, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ezután a tojásfehérjéket verjük kemény habbá a cukorral és a sóval együtt, majd adjuk hozzá a tésztakeverékhez.
  3. Öntsük a tésztát a serpenyőbe, majd 1-2 perc múlva szórjuk meg a beáztatott mazsolával. Hagyjuk az alját világosbarnára pirulni. Fordítsuk meg a keveréket, és tegyük a sütőbe nagyjából 6-8 percre, amíg aranybarnára sül.
  4. Ha megsült a tészta, vágjuk apró darabokra, ha pedig szeretnénk karamellizálni, szórjuk meg ízlés szerint kristálycukorral és tegyük vissza a sütőbe vagy akár a tűzhelyre pár percre.
  5. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és fogyasszuk almakompóttal vagy áfonyaszósszal.

(Források: Dining Guide, hamuesgyemant.hu)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!