Kihagyhatatlan osztrák ételek, amiket muszáj megkóstolnod a síelés alatt Kihagyhatatlan osztrák ételek, amiket muszáj megkóstolnod a síelés alatt
Marillenknödel
Fotó: Shutterstock

2024-10-11

  • Drive
  • Gasztro
  • Kihagyhatatlan osztrák ételek, amiket muszáj megkóstolnod a síelés alatt

Kihagyhatatlan osztrák ételek, amiket muszáj megkóstolnod a síelés alatt

Ha Ausztriában tervezel síelni, a hüttékben biztosan találkozol majd ezekkel a klasszikusokkal! 

Wiener Schnitzel

A leghíresebb osztrák fogásnak egyértelműen a Wiener Schnitzel számít. Az ételről sokan azt gondolják, hogy Bécsből származik, de ahogy az austria.info is felhívja rá a figyelmet, Velencében például már a 16. században kenyérmorzsába forgatták meg a húsokat – ezelőtt pedig Isztambul zsidó lakossága is kísérletezett vele. A legenda úgy tartja, hogy a rántott húst 1857-ben hozta be Ausztriába egy Radetzky gróf nevű tábornagy. Az osztrák szakácsok csak a késő császárkorban tökéletesítették a receptet, ami a ma ismert Wiener Schnitze megszületéséhez vezetett.

Marillenknödel

A mákos Germknödelt már sokan ismerjük, a gyümölcsös Marillenknödelről még lehet, kevesebben hallottak. A fogás tökéletesen szemlélteti Ausztria kulturális nyitottságát: hiszen a recepthez használt kajszibarack eredetileg egy kínai gyümölcs, amit a délkelet-ázsiai cukorral és egy bohém elkészítési móddal kevertek. Ebből született meg a festői Wachau-völgy kulturális ikonja, a kajszibarackos Marillenknödel.

Ha már gyümölcsös desszertek: Ropogós és krémes: koláč, a cseh klasszikus
Sacher-torta

Bár a csokitortát nem Bécsben találták fel, a nemzetközi kedvencnek számító Sacher-tortát már igen. A történet szerint Franz Sacher leleményes tanonc 1832-ben sütötte meg először a desszertet, ám a sütemény atyjának nem őt, hanem fiát, a receptet tökéletesítő Eduardot tekintik. A cukrász a 19. század végére szinte mindenkivel megismertette a Sacher-tortát, elindítva a finomságot nemzetközi hírnév útján.

Vorarlberg hegyi sajt

Vorarlbergben, Ausztria legnyugatibb tartományában egy igazán fűszeres és aromás különlegességet készítenek. A Bergkäse (hegyi sajt) eredetileg a Közel-Keletről származik, az osztrák hegyekben érdekes módon pusztán praktikus okokból alakult ki a recept: a terület adottságai miatt a helyiek elég könnyen tudtak friss tejhez jutni, a kemény sajtok egyik előnye, hogy sokáig eltarthatók. Emiatt a Bergkäse egykor fontos eszköze volt a túlélésnek, mára pedig számos helyen juthatunk hozzá különböző alpesi sajtokhoz. A legsajtosabb élményért próbáljuk ki a Sajtutat (KäseStrasse)!

Linzertorta

A Linzertorta szintén egy olyan étel, amit Ausztria határaitól messze is ismernek. Nevét Linzről, a felső-ausztriai „fővárosról” kapta, és különlegessége, hogy a világ egyik legidősebb tortájának számít. A hírneve viszont csak jóval később, 1822-ben kezdett felívelni: úgy tartják, hogy a finomság azután vált igazán ismertté, miután Johann Konrad Vogel pék beállt egy linzi cukrász özvegyéhez, Katharina Kresshez dolgozni. Azóta a sütemény legalább annyira népszerűvé vált, mint a Sacher-torta, és világszerte számos étteremben, cukrászdában kóstolhatunk bele.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!