Grúziának is van saját lecsója – így készítheted el a zöldséges finomságot! Grúziának is van saját lecsója – így készítheted el a zöldséges finomságot!
Ajapsandali
Fotó: Shutterstock

2024-11-02

  • Drive
  • Gasztro
  • Grúziának is van saját lecsója – így készítheted el a zöldséges finomságot!

Grúziának is van saját lecsója – így készítheted el a zöldséges finomságot!

Ahogy a Közel-Keleten, úgy a grúz (georgiai) konyhában is előszeretettel használnak csonthéjasokat, olajbogyókat, pitákat, mézet, datolyát és csicseriborsót, ám azt nem mindenki tudja, hogy az országnak is van egy saját lecsója, a padlizsános ajapsandali. A fogás hasonlóan készül mint itthon, ám sokszor olyan jellegzetes közel-keleti fűszereket használnak, mint például az adjika vagy a görögszéna (fenugreek).

Hozzávalók (4 adaghoz):

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 1 vöröshagyma
  • 3 piros kaliforniai paprika
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 zöld chilipaprika
  • 1 nagyobb paradicsom
  • 2 nagyobb padlizsán
  • 1 ek paradicsompaszta
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 25g friss koriander
  • só, cayenne bors (ízlés szerint) – a sót adjikával is helyettesíthetjük
  • olaj a sütéshez
  • petrezselyem a díszítéshez
Így készítsük el:
  • Vágjuk fel a zöldségeket, majd öntsünk olajat egy mélyebb serpenyőbe/lábasba. Közepes lángon süssük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a paradicsompasztát, és keverjük alaposan össze a két hozzávalót.
  • A kis darabokra vágott padlizsánt dobjuk hozzá, és vékonyan sózzuk meg azért, hogy a kiengedje a felesleges vizet.
  • Ezt követően mehetnek bele a paprikák, a chili és a paradicsom is – ezeket alacsony lángon főzzük nagyjából 15-20 percig.
  • Ha már összesűrűsödött minden, dobjuk bele az aprított fokhagymát és a koriandert felét, borsozzuk, aztán kevergessük még pár percig, végül pedig szórjuk hozzá a maradék koriandert.
  • Mivel az ajapsandalit hidegen szokták fogyasztani, ezért érdemes a kihűlést követően hűtőbe raknunk az éjszakára, mielőtt megkóstolnánk. Tálalás előtt szórjunk némi petrezselymet a tetejére. 

Tipp: az ajapsandalit pitába/tortillába csavarva és borjúhússal, köretként is fogyaszthatjuk. 

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!