2024-11-02
Grúziának is van saját lecsója – így készítheted el a zöldséges finomságot!
Ahogy a Közel-Keleten, úgy a grúz (georgiai) konyhában is előszeretettel használnak csonthéjasokat, olajbogyókat, pitákat, mézet, datolyát és csicseriborsót, ám azt nem mindenki tudja, hogy az országnak is van egy saját lecsója, a padlizsános ajapsandali. A fogás hasonlóan készül mint itthon, ám sokszor olyan jellegzetes közel-keleti fűszereket használnak, mint például az adjika vagy a görögszéna (fenugreek).
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 vöröshagyma
- 3 piros kaliforniai paprika
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 1 zöld chilipaprika
- 1 nagyobb paradicsom
- 2 nagyobb padlizsán
- 1 ek paradicsompaszta
- 5 gerezd fokhagyma
- 25g friss koriander
- só, cayenne bors (ízlés szerint) – a sót adjikával is helyettesíthetjük
- olaj a sütéshez
- petrezselyem a díszítéshez
- Vágjuk fel a zöldségeket, majd öntsünk olajat egy mélyebb serpenyőbe/lábasba. Közepes lángon süssük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a paradicsompasztát, és keverjük alaposan össze a két hozzávalót.
- A kis darabokra vágott padlizsánt dobjuk hozzá, és vékonyan sózzuk meg azért, hogy a kiengedje a felesleges vizet.
- Ezt követően mehetnek bele a paprikák, a chili és a paradicsom is – ezeket alacsony lángon főzzük nagyjából 15-20 percig.
- Ha már összesűrűsödött minden, dobjuk bele az aprított fokhagymát és a koriandert felét, borsozzuk, aztán kevergessük még pár percig, végül pedig szórjuk hozzá a maradék koriandert.
- Mivel az ajapsandalit hidegen szokták fogyasztani, ezért érdemes a kihűlést követően hűtőbe raknunk az éjszakára, mielőtt megkóstolnánk. Tálalás előtt szórjunk némi petrezselymet a tetejére.
Tipp: az ajapsandalit pitába/tortillába csavarva és borjúhússal, köretként is fogyaszthatjuk.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!