Az egész család imádni fogja – a hagyományos svéd fahéjas csiga Az egész család imádni fogja – a hagyományos svéd fahéjas csiga
Fotó: Shutterstock

2024-11-18

  • Drive
  • Gasztro
  • Az egész család imádni fogja – a hagyományos svéd fahéjas csiga

Az egész család imádni fogja – a hagyományos svéd fahéjas csiga

A kanelbulle, vagyis a svéd fahéjas csiga, a svéd konyha egyik legismertebb és legkedveltebb édessége, ami tökéletes reggeli tud lenni egy csésze kávé mellett. Elkészítése akár bonyolultnak is tűnhet, valójában pár egyszerű léps után hamar megvagyunk vele, és már élvezhetjük is a fahéj és az omlós tészta egyvelegét. A hamuesgyemant.hu mutatott be egy gyors receptet. 

 

Kifejezetten szórakoztató dolog sütőben fahéjas csigát készíteni , hiszen a tésztagyúrás mellett kinyújthatjuk és még fel is tekerhetjük, hogy elérje a kívánt csigaszerű alakot. Emiatt érdemes közös programként is tekinteni a sütésre, a gyerekek biztosan élvezni fogják. Érdemes kiemelni, hogy a Svédországból származó receptet valójában nagyon sokféleképpen készítik, ahogy számos méretben is előfordul.

Ezért a készítés során a fantáziánkra van bízva, hogy mekkora csigákat szeletelünk fel, de ha mindent jól csinálunk, a végeredmény garantáltan mennyei lesz.

Image
Fotó: Alex Skobe, Unsplash.
Hozzávalók a csigához:
  • 35g friss élesztő;
  • 360 ml tej;
  • 120 g vaj;
  • 100 g fehér cukor;
  • 1 nagy tojás;
  • 1 teáskanál só;
  • 1 evőkanál őrölt kardamom;
  • 750 g teljes kiőrlésű.

Hozzávalók a töltelékhez: 

  • 120 g vaj;
  • 50 g fehér cukor;
  • 2 evőkanál őrölt fahéj.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 1 nagy tojás;
  • 15 ml víz;
  • 30 g cukorgyöngy (cukrászati üzletekben könnyen beszerezhető, de el is hagyható). 
Elkészítése:
  1. Morzsoljuk az élesztőt egy tálba, és öntsük fel néhány evőkanál langyos tejjel.
  2. Ezután olvasszuk meg a vajat, majd a többi, csigához szükséges hozzávalóval együtt tegyük az élesztős-tejbe. 
  3. Gyúrjuk a masszát egynemű tésztává, nagyjából 10-15 percen keresztül (fontos, hogy ennyi ideig dolgozzunk rajta).
  4. Ha kész vagyunk a dagasztással, hagyjuk a tésztát lefedve, szobahőmérsékleten legalább 30 percig kelni.
  5. Nyújtsuk ki a tésztát úgy, hogy körülbelül 3 mm vastag és 30 cm széles legyen. Keverjük össze a töltelékhez szükséges hozzávalókat úgy, hogy megolvasztjuk a vajat és kenjük meg a tészta felszínét.
  6. Tekerjük fel hosszában a töltelékes tésztát, majd vágjuk nagyjából 25 egyenlő szeletre. A levágott oldalával felfelé helyezzük el egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  7. Fedjük le és ismét hagyjuk kelni, nagyjából egy órán át.
  8. Ha letelt az idő, verjük fel a tojást és a vizet egyszerre és készítsük el mázt.
  9. Ha összeállt a két alapanyag, kenjük meg a csigák tetejét, majd szórjuk meg a cukorgyönggyel.
  10. Előmelegített sütőben süssük 220 Celsius-fokon nagyjéból 5-6 percig. Tálalás előtt hagyjuk kicsit kihűlni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!