A hideg hónapokra: így készül Chile gazdag húslevese, a cazuela A hideg hónapokra: így készül Chile gazdag húslevese, a cazuela
Cazuela
Fotó: Shutterstock

2024-11-16

  • Drive
  • Gasztro
  • A hideg hónapokra: így készül Chile gazdag húslevese, a cazuela

A hideg hónapokra: így készül Chile gazdag húslevese, a cazuela

Mindenhol van egy olyan leves, amit az egész országban ismernek. Chilében ilyen a zöldséges-húsos cazuela, amit jellemzően a téli időszakban szoktak elkészíteni. Húsként általában csirkét vagy marhát használnak hozzá, a zöldségek között pedig a legtöbbször a tök, a burgonya és a kukorica szerepel.

A cazuela a spanyol hódítók érkezésével jelent meg Dél-Amerikában, és fokozatosan alakult át a helyi alapanyagok felhasználásával. A cazuela spanyolul edényt jelent: a cserépedény használata különösen népszerű volt a spanyol konyhában, de a hasonló agyagedényekben történő lassú technika már az őslakos kultúrákban is jelen volt.  Az étel Dél-Amerikában önállósodott: helyi zöldségek – mint a kukorica, sütőtök és gyökérzöldségek – kerültek bele, így formálódott chilei, perui és argentin változattá.

A chilei cazuela ma már az ország egyik alapfogása lett, amelyet minden család eltérően készít el. Az étel különösen kedvelt a chilei tél során, mivel egyszerű alapanyagokból áll, mégis rendkívül tápláló. Mutatjuk, hogyan készítsd el! 

Hozzávalók (6 adaghoz):
  • 600g marhahús
  • 1 liter marha alaplé
  • 2 csésze víz
  • 8 burgonya
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 600g sütőtök
  • 2 cső kukorica
  • 1 nagyobb répa
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 szár zeller
  • 1 szár póréhagyma
  • 1 tk friss oregánó
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 ek korianderlevél
  • só, bors (ízlés szerint)
  • csigatészta (opcionális)
Így készítsük el:
Image
Cazuela
Fotó: Shutterstock
  1. Vágjuk a marhát hat szeletre (1/fő), majd rakjuk egy nagyobb lábosba.
  2. Öntsük nyakon az alaplével és a vízzel, majd forraljuk fel. Ha felforrt, azonnal rakjuk is közepes lángra a tűzhelyet, fedjük le a lábast, majd puhítsuk meg a húst.
  3. Adjuk hozzá a krumplit és a felvágott hagymát, majd nagyjából 15 percig hagyjuk főni.
  4. Ezután hozzáláthatunk a sütőtök és a kukorica felszeleteléséhez: ezeket is vágjuk 6 egyenlő darabra, és dobjuk hozzá a húshoz.
  5. Ezt követően mehet bele a felszeletelt répa, a zeller és a póréhagyma. Főzzük addig a levest, amíg minden zöldség puha nem lesz. Ha tésztát is szeretnénk a levesbe, akkor közben forraljunk fel némi vizet, és készítsük el a tésztát.
  6. A végén sózzuk, borsozzuk, és szórjuk bele a paprikát, valamint az oregánót is.
  7. Ha elkészültünk, már tálalhatjuk is: a leves tetejére rakjunk némi koriandert.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!