Ezek a legjobb kávévárosok Európában Ezek a legjobb kávévárosok Európában
Fotó: Johan Mouchet, Unsplash.

2024-07-04

Ezek a legjobb kávévárosok Európában

Tudtad, hogy nem minden országban készítik ugyanúgy a jegeskávét? Vagy hogy Szingapúrban a cortado a legnépszerűbb, míg Bulgáriában és Luxemburgban a vaníliás jegeskávé a legtrendibb? De melyik országba érdemes ellátogatni, ha egy igazán jó minőségű kávéra vágyunk?

Szerencsére készült egy friss kutatás az Ubuy által, amelyben rangsorolták Európa kávéországait. Az egyre több minőségi és újhullámos kávézókkal teli fővárosunk által nem csoda, hogy Magyarország is felkerült a listára, méghozzá az előkelő hatodik helyig jutott. A felmérés olyan szempontokat vett figyelembe, mint a kávézók száma, a napsütéses és esős órák száma (ami azért fontos, hogy megállapíthassák, mennyi lehetőség van a szabadtéri kávézásra), valamint az ár. 

A kutatás Magyarországgal kapcsolatban a presszókávét hangsúlyozta ki, amit szerintük jó édesen fogyasztanak a magyarok. Az Ubuy 260 kávézót számolt össze Budapesten, és a presszókávé mellett a kedvező árakat emelte ki: az első tíz helyet elfoglaló országok közül Budapest a második legolcsóbb kávéváros.
Image
Fotó: Petr Sevcovic, Unsplash.

A nemzetközi kávéházak és kis kávézók fantasztikus lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerkedjünk Európa csodálatos városainak kultúrájával, ahogy lehetőséget ad arra is, hogy ne csak a tipikusan turisták számára fenntartott helyeken kávézzunk

– mondja Faizan Khan, az Ubuy szóvívője. Reméli, hogy a kutatás és a különböző kávékultúrák iránti érdeklődés segíthet eljutni olyan országok fővárosaiba is, amelyekről korábban nem is gondoltuk, hogy érdekelhetnek. 

A lista első helyére egyébként Athén került, ahol összesen 404 kávézó található, júniustól augusztusig pedig összesen 1080 órát süt a nap. Görögország fővárosában így szinte bármikor tökéletes az idő egy csésze kávéra, vagy akár egy jeges lattéra. A második helyen Lisszabon végzett, ahol európai viszonylatban kifejezetten olcsón, kb. 750 forintért tudunk kávéhoz jutni. 

Image
Fotó: Stavrialena Gontzou, Unsplash.

A harmadik helyre Róma került, a városban összesen 405 kávézójával és 915 napsütötte órával a nyári időszakban, így nem csoda, hogy a dobogón végzett, ráadásul átlagosan 700 forint alatt találhatunk magunknak kávét.  

A húszas lista így alakult:

1. Athén, Görögország 

2. Lisszabon, Portugália 

3. Róma, Olaszország 

4. Madrid, Spanyolország 

5. Nicosia, Ciprus 

5. Budapest, Magyarország 

7. Andorra La Vella, Andorra 

8. Tirana, Albánia 

9. Pozsony, Szovákia 

10. Monaco, Monaco

11. London, Egyesült Királyság 

12. Prága, Csehország 

13. Bukarest, Románia 

14. Berlin, Németország 

14. Reykjavik, Izland 

15. Varsó, Lengyelország 

16. Szófia, Bulgária 

17. Helsinki, Finnország 

18. Bécs, Ausztria 

18. Kisinyov, Moldova 

19. Stockholm, Svédország 

20. Belgrád, Szerbia 

20. Riga, Litvánia 

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!