Tízezrek zarándokolnak az „örök tavasz szigetére", hogy megkóstolják ezt a különleges fogást Tízezrek zarándokolnak az „örök tavasz szigetére", hogy megkóstolják ezt a különleges fogást
Étterem Madeirán, Portugália
Fotó: Shutterstock

2025-02-11

  • Drive
  • Gasztro
  • Tízezrek zarándokolnak az „örök tavasz szigetére", hogy megkóstolják ezt a különleges fogást

Tízezrek zarándokolnak az „örök tavasz szigetére", hogy megkóstolják ezt a különleges fogást

A Marokkó és Portugália között elterülő Madeirát az „örök tavasz szigeteként" is szokták emlegetni, amit az egyedülálló természeti látnivalói mellett a páratlan gasztronómiája miatt is érdemes felkeresni. 

Madeira több dolog miatt is felkelti a turisták figyelmét: az egyedülálló adottságai és különleges gasztronómiai fogásai mellett itt született Cristiano Ronaldo is, akinek nevét már a hivatalos repülőtér is felvette. Szerencsés elhelyezkedése miatt még a téli hónapokban sem számíthatunk 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletre a szigeten, ezért a téli évszak is tökéletes arra, hogy bejárjuk a központi botanikus kertet, végigsétáljunk a híres levadák (öntözőcsatornák) mentén vagy megmásszuk a Pico do Arieiro 1818 méter magas csúcsát.  

Image
Fekete kardhal, avagy espada - Madeira, Portugália
Fotó: Shutterstock
Miután kifáradtunk a sok kirándulásban, érdemes betérnünk a helyi éttermek egyikébe, amelyekben szinte biztos, hogy megtaláljuk majd az étlapon Madeira klasszikus fogását, az espadát.

Ez nem más, mint a fekete kardhal, ami Madeira egyik legkülönlegesebb specialitása. Az angolnához hasonló halak általában 1000 méternél is mélyebben úszkálnak a környező vizekben, és bár a tenger mélyén még csillogós a külsejük, a hirtelen kiemeléstől feketévé változik – innen is ered neve. Szükségtelen mondani, hogy a halak jóval finomabbak, mint amire kinézetük engedne következtetni: sokszor crostinivel (grillezett kenyér) tálalják, de szendvicsekben is előszeretettel fogyasztják.

Az éttermekben azonban a leggyakrabban madeirai banán vagy passiógyümölcs társaságában kerül a tányérokra.

A térségben persze a különleges italokból sincs hiány: közülük az egyik leghíresebb a poncha, amit sokan a brazil caipirinha elődjének tartanak. Ahogy a Vince is írja, az édeskés szeszesital elkészítéséhez a rumot cukorral, mézzel, citromhéjjal és különféle gyümölcsök levével ízesítik. Nem meglepő módon a poncha a hajósok révén terjedt el Európában, akik a skorbuttól (C-vitamin hiánya miatt kialakuló betegség) tartva a rumot citrommal ízesítették – innen már csak egy lépés volt az édesítőként használt méz hozzáadása, így a poncha megszületése. A hagyományos technika szerint az ital hozzávalóit egy fából készült, egyedi keverővel rázzák össze.

Image
Madeira bor
Fotó: Shutterstock
Más országokhoz eltérően azonban a madeirai rumot cukornádléből, nem pedig cukornádmelaszból készítik, így a végeredmény jóval fűszeresebb lesz a megszokottnál.

Persze az enyhe klíma a boroknak is kedvez: a Madeira vörösbor (nem összetévesztendő a madeirai borokkal) például a francia Champagne-hez hasonlóan eredetvédett, tehát sehol máshol nem lehet elkészíteni. Ez egy sűrű és édeskés vörösbor, ami leginkább a portóihoz hasonlít – de ezt a sértődések elkerülése végett lehetőleg ne említsük a nyaralás alatt.

(Forrás: Vince)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!