2025-10-29
Egy „magyar” finomság hódítja meg Törökországot – a nevünk is rajta van
Magyarország gasztronómiai szempontból leggyakrabban a gulyásleves vagy a csirkepaprikás kapcsán kerül reflektorfénybe, ám Törökországban egy egészen más termékünket próbálják a lehető legjobban utánozni. A „Dana Macar Salam” névre keresztelt szalámit kifejezetten a magyar ínyencség mintájára hozták létre – igaz, a helyi ízléshez igazodva összetevői némileg eltérnek az általunk ismert változattól.
A nemzetek konyhái ma már a világ szinte minden pontján képviseltetik magukat, és ez alól Magyarország sem kivétel. Gondoljunk csak arra, hány külföldi próbálja – kisebb-nagyobb sikerrel – elkészíteni a „gulyáslevest”. A húsiparban pedig nagy hagyománya van annak, hogy a termékek az egzotikus hangzás miatt egy-egy nemzet nevét viselik.
Itthon is kapható például olyan olasz szalámi vagy spanyol sonka, ami leginkább csak elnevezése miatt kapcsolódik az országokhoz. Mégis, ez akarva-akaratlanul felébreszti bennünk a nyaralásokat és azt érezteti velünk, hogy különlegességet emelünk le a polcokról.
A Dana Macar Salam persze elsősorban a helyi közönségnek készül, de mivel Törökország mégiscsak egy többségben muszlim ország, ezért – a nem tiltott, de nem is népszerű – sertés helyett marhából készítik a finomságot.
A „magyar” szó persze itt inkább a stílusra vonatkozik, mintsem az eredetre: a Dana Macar Salam egy tipikusan török szalámi, török alapanyagokból. A gyártók leginkább a fűszerezéssel és az ízesítéssel próbálják meg visszaadni a magyar szalámi karakterét, az elkészítési körülmények már eltérnek az általunk megszokottól. A boltokban viszont a magyar szokáshoz hasonlóan szeletelve és egészben is árulják, kilónkénti ára nagyjából 700 és 1500 török líra, azaz 5500-12 000 forint között mozog.
(Forrás: Promotions)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


