2025-12-10
Ezt a mákos bejglit az is imádni fogja, aki nem szereti a mákot
A bejgli a legtöbb magyar családban az ünnepi lakomák nélkülözhetetlen része, azonban azt feltehetően kevesen mondhatják el magukról, hogy a hagyományos helyett fehér mákból készítették el a süteményt. Pedig a máktípus Magyarországon is könnyen termeszthető, és ízre is hasonlít a klasszikus társáéhoz.
A fehér mákkal elsősorban Indiában és Ázsiában találkozhatunk, de már az európai gasztronómia is kezdi felfedezni magának. Távol-Keleten azért is ilyen népszerű a finomság, mert a magasan fekvő hegyvidéki térségekben a dió nem terem meg, a fehér mák viszont meglepően jól helyetessíti a csonthéjast. Annak ellenére, hogy tulajdonságait tekintve nagyon hasonlít a Magyarországon is általános kék mákra, íze már sokkal lágyabb, és karakterét a legtöbbször a dióéhoz szokták hasonlítani. Emiatt például tökéletes lehet azok számára, akik idegenkednek a kék mák erős, kissé csípős ízétől.
Néhányan azt is meglepődve olvashatták, hogy az általunk ismert mák nem fekete, hanem kék. Ugyanakkor létezik a máknak egy fekete változata is, ami élettani hatásaiban ugyan nem különbözik a kéktől, ízében már annál inkább. A fekete mák íze ugyanis intenzívebb és fanyarabb, mint hagyományos társaé, éjfekete magvai pedig látványos kontrasztot teremt a kenyerek és kalácsok tetejére szórva.
Mindenesetre bármelyik típusról van szó, azt tudni kell, hogy a mákszemek ásványianyag-tartalma figyelemre méltó. Egyrészt magas koncentrációban tartalmaz kalciumot és vasat, a bennük rejlő foszfor pedig erősíti a csontszöveteket. A mangán a kollagéntermeléshez is szükséges, így a csontokon túl a bőrre is jótékonyan hat.
(Forrás: Vince)
Olvasd el ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


