Egészséges, tele vagyunk vele, mégis közel 100 százalékát külföldre exportáljuk Egészséges, tele vagyunk vele, mégis közel 100 százalékát külföldre exportáljuk
A kép csak illusztráció
Fotó: Tiago Alvar. Pexels

2025-03-23

Egészséges, tele vagyunk vele, mégis közel 100 százalékát külföldre exportáljuk

A húsfogyasztás már a kezdetektől szerves részét képezi az emberi táplálkozásnak, és ugyan ma már sokan érvelnek ellene is, a legtöbb ország étrendjében még mindig központi szerepet játszik. Magyarországon főleg sertést, marhát és csirkét eszünk – ezzel szemben van egy olyan húsfajtánk, ami rendkívül egészséges, mégis szinte teljes egészében exportra megy.

A 2021-es adatok szerint Magyarországon átlagosan 82 kilogrammnyi húst fogyasztunk, ezeknek java részét a fent említett húsfajtákból. Létezik viszont egy olyan húsunk is, amiből alig eszünk itthon. A nyúlhús pedig az egyik legegészségesebb típus, hiszen miközben alacsony a zsírtartalma, addig nagyon gazdag fehérjében, ráadásul könnyen is emészthető – írja a Vince.

Image
A kép csak illusztráció
Fotó: Kyle Mackie, Unsplash
Világszerte ugyan számos országban népszerű a nyúlhús, itthon mégis a termelés 97 százaléka exportorientált.

Az Európai Unióban az egy főre eső nyúlhúsfogyasztás Csehországban a legmagasabb (3,72 kg/fő/év), de Spanyolországban (1,09 kg/fő/év), Szlovákiában (0,82 kg/fő/év) és Olaszországban (0,75 kg/fő/év) is jelentősen többször főznek vele. 

Image
A kép csak illusztráció
Fotó: Thomas Vogel, Unsplash

Ezzel szemben Magyarországon meglehetősen keveset, személyenként évente csupán 0,4 kilogrammot eszünk belőle, ami nemcsak a fent említett országoktól, de az európai átlagtól is jócskán elmarad.

Mindenesetre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a magyarok „méltatlanul mellőzik” ezt az egészséges húsfajtát, ennek hátterében viszont nem feltétlenül csak az ízlés áll, de az árazás is szerepet játszik benne. Kistermelőknél jelenleg az élő nyúlért kilónként 2000 forintot kérnek, csonttal együtt pedig már 2500 Ft/kilogrammos áron lehet beszerezni.  Az üzletekből persze még ennél is drágábban, általánosságban 3-5000 forintos áron vihetjük haza a konyhakész verziókat. 

Mitől csappant meg a fogyasztás?

Ez viszont nem mindig volt így: a 19. században például még az egész éves spórolásra buzdították a háziasszonyokat, hogy cserébe év végén nyúlhússal tudják meglepni a családot. A trend nagyjából az 1950-es években kezdett hanyatlani, ugyanis ebben az időszakban kezdett Magyarországra érkezni az áhított narancs. Ennélfogva a magazinokat és a receptkönyveket elárasztották a narancsos sütemények, narancsos krémek, mártások, és mivel a gyümölcs kiválóan passzol a szárnyas ételekhez, elsősorban ezek kerültek a középpontba. 

Érdemes a gazdasági célú nyúltartás történetére is kitérni: hazánkban 1990 óta ugyanis az ilyen háztáji nyúltartás szinte teljesen megszűnt, helyette a tenyésztés a nagyüzemekbe került át. A magyar termelés napjainkban szinte 100 százalékban exportorientált, mi főleg Olaszországba (42%), Svájcba (26%) és Németországba (20%) szállítjuk.

A nyúl húsa egyébként amellett, hogy az egyik legjobb fehérjeforrás, könnyen emészthető, és még allergén anyagokat sem tartalmaz. A húsa továbbá tele van B12 vitaminnal és vassal, így például várandós nőknek és gyerekeknek is jól jön. Mivel a húsok között a nyúlé az, amelyikben a legtöbb fehérje és a legkevesebb zsír van, ezért a diétázók számára is ideális alapanyag lehet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!