Saláta, de húsimádóknak: így készül a vietnámi steaksaláta Saláta, de húsimádóknak: így készül a vietnámi steaksaláta
Fotó: Magdanatka, Shutterstock

2025-03-18

Saláta, de húsimádóknak: így készül a vietnámi steaksaláta

Tavasszal a szervezetünk is kívánja a friss, zöldségekben gazdag ételeket, azonban ez nem azt jelenti, hogy a húsevőknek fel kell hagyniuk a húsos ételekkel: Vietnám steaksalátája például tökéletes hidat képez a vegetáriánus és a mindenevő étrend között – mutatjuk is, hogyan készíthetjük el.

Vietnám konyhájában a rizs mellett fontos szerepet játszanak az olyan friss zöldségek, mint például a bordáskel, a bambuszrügy a daikon retek vagy a tarógyökér. Ezzel párhuzamosan viszont szívesen fogyasztanak húsokat is. A halféléktől kezdve a sertésen át a marháig, a húsos ételeket általában olyan fűszerekkel ízesítik, mint a koriander, thai bazsalikom, a menta vagy a vízispenót. Az alábbiakban egy thai alapokon nyugvó vietnámi hússalátát hoztunk! 

Hozzávalók (4 főre):
  • 500 g marhahús filé (ez lehet hátszín, bélszín, fartő – a lényeg, hogy hirtelen süthető legyen) 
  • 2 ek olaj
  • 2 kisebb lime leve
  • 3 ek halszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek cukor
  • 1 citromfű levele
  • 1 piros chilipaprika
  • 1 közepes méretű sárgarépa
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 marék (thai) bazsalikom
  • 1 marék mentalevél
  • 1 marék
  • ½ csésze pirított mogyoró
  • 2 ek pirított hagyma (vagy ízlés szerint)
  • só, bors (ízlés szerint)
Így készítsük el:
  1. Vágjuk fel a marhát hosszanti oldalán 2 szeletre, majd egy serpenyőben magas lángon pirítsuk meg mindegyik oldalát (kb. 10 perc). Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni.
  2. Mindeközben egy nagy tálban keverjük össze a limelevet, a halszószt és a cukrot, addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezután mehet bele az aprított fokhagyma, a citromfű és a chili.
  3. Vágjuk kisebb, vékony szeletekre a húst, majd dobjuk bele a fenti pácba, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
  4. Végezetül a megmosott répát egy hámozó segítségével reszeljük bele egy tálba, adjuk hozzá a vékonyra vágott hagymát és uborkát, majd a fűszereket is. Alaposan keverjük át az egészet. Tálalás során a helyezzük a salátaágyra a hússzeleteket, erre pedig szórjuk rá a pirított hagymát és a mogyorót.

(Recept)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!