2025-03-18
Saláta, de húsimádóknak: így készül a vietnámi steaksaláta
Tavasszal a szervezetünk is kívánja a friss, zöldségekben gazdag ételeket, azonban ez nem azt jelenti, hogy a húsevőknek fel kell hagyniuk a húsos ételekkel: Vietnám steaksalátája például tökéletes hidat képez a vegetáriánus és a mindenevő étrend között – mutatjuk is, hogyan készíthetjük el.
Vietnám konyhájában a rizs mellett fontos szerepet játszanak az olyan friss zöldségek, mint például a bordáskel, a bambuszrügy a daikon retek vagy a tarógyökér. Ezzel párhuzamosan viszont szívesen fogyasztanak húsokat is. A halféléktől kezdve a sertésen át a marháig, a húsos ételeket általában olyan fűszerekkel ízesítik, mint a koriander, thai bazsalikom, a menta vagy a vízispenót. Az alábbiakban egy thai alapokon nyugvó vietnámi hússalátát hoztunk!
- 500 g marhahús filé (ez lehet hátszín, bélszín, fartő – a lényeg, hogy hirtelen süthető legyen)
- 2 ek olaj
- 2 kisebb lime leve
- 3 ek halszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek cukor
- 1 citromfű levele
- 1 piros chilipaprika
- 1 közepes méretű sárgarépa
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 marék (thai) bazsalikom
- 1 marék mentalevél
- 1 marék
- ½ csésze pirított mogyoró
- 2 ek pirított hagyma (vagy ízlés szerint)
- só, bors (ízlés szerint)
- Vágjuk fel a marhát hosszanti oldalán 2 szeletre, majd egy serpenyőben magas lángon pirítsuk meg mindegyik oldalát (kb. 10 perc). Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk pihenni.
- Mindeközben egy nagy tálban keverjük össze a limelevet, a halszószt és a cukrot, addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezután mehet bele az aprított fokhagyma, a citromfű és a chili.
- Vágjuk kisebb, vékony szeletekre a húst, majd dobjuk bele a fenti pácba, és tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
- Végezetül a megmosott répát egy hámozó segítségével reszeljük bele egy tálba, adjuk hozzá a vékonyra vágott hagymát és uborkát, majd a fűszereket is. Alaposan keverjük át az egészet. Tálalás során a helyezzük a salátaágyra a hússzeleteket, erre pedig szórjuk rá a pirított hagymát és a mogyorót.
(Recept)
Olvasd ezt is!
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!